Четвъртото издание на ФРАНКОФОЛИ ще бъде първото събитие в България,

...
Четвъртото издание на ФРАНКОФОЛИ ще бъде първото събитие в България,
Коментари Харесай

Французинът с български произход Венсан Винел с първи концерт у нас

Четвъртото издание на ФРАНКОФОЛИ ще бъде първото събитие в България, което ще започва акцията „ Отворена зона “ в партньорство с фондация Моменти за равни благоприятни условия за достъп до просвета и изкуство на хора в неравностойно състояние и разнообразни обществено изолирани групи. Тази година фестивалът за модерна музика ще се организира на 22 и 23 юни , при вход свободен, в парк „ Македония “ в града, където миналага година събитието събра над 30 000 аудитория.   

За първи път на концертите на ФРАНКОФОЛИ ще бъде построена специфична фестивална зона , подобаваща за настаняване на хора с нарушена подвижност и техните придружители, обособена като достъп и нужна видимост към сцената. На разположение за помощ в напредването на хора с увреждания ще бъдат и доброволци-асистенти. Необходимост от помощник може да бъде авансово декларирана в Информационния център в града.
 Фракнофоли Терзиев
В поддръжка на акцията „ Отворена зона “ с първи независим концерт на Франкофоли в България идва и Венсан Винел – незрящото момче с български генезис, което през лятото на 2017 стана звезда във Франция след присъединяване си в музикален риалити формат там.
 Фракнофоли Терзиев
Певецът ще се качи на сцената на ФРАНКОФОЛИ с репертоар от първият си независим албум и негови тълкования на международни шлагери.

21- годишният Венсан Винел стана известен и обичан у нас и във Франция с гений и персоналната си история, която разрушава обществената стигма за хората с увреждания. Надарен с извънреден слух, само че с нарушено зрение, през 2017 той се яви на кастинг, самичък акомпанирайки си на пиано и незабавно завоюва журито в " Гласът на Франция " (The Voice: la plus belle voix по TF1) и въпреки да не завоюва шоуто, почтено стигна до третото място на финала.

Роден е със мощно повредено зрение през 1996 г в България, където е отглеждан в дом за сираци. Едва на 3 е осиновен във Франция и пораства в парижко предградие.  Родителите му бързо виждат изключителната му музикална заложба. Съвсем дребен, Венсан се научава да свири на пиано самичък, по слух.  

Следват сложни тинейджърски години, в които увреждането му е причина за изолираност, самотност и отменяне от страна на останалите деца. Пред френските медии споделя, че постоянно е бил обект на дискриминация и насмешки, поради което напуща колежа, в който учи. Продължава напред с музика и безусловната поддръжка на родителите си по този път. Иска да учи музика професионално в Консерваторията, само че заради липса на учител, който да владее брайлова писменост и ноти, не е признат. Свири по улиците и на публични места. През 2017 е инцидентно видян от сътрудничка на риалити формата " Гласът на Франция ", до момента в който свири на пианото в чакалнята на парижката гара Сен Лазар, която го кани да взе участие в шоуто.

Явява се на кастинг и впечатлява журито с интерпретация на шлагера Lose Yourself, донесъл през 2002 година на Еминем премия „ Оскар “ и влиза в тима на световноизвестната френска звезда  Мика, правил дуети с Фарел Уилямс и Ариана Гранде.

Много бързо Венсан Винел се трансформира в сензация във Франция и набира хиляди почитатели. Пред „ Фигаро “ споделя „ Не мисля за себе си като за човек с увреждане, тъй като моят кусур е обезщетен с нещо друго. Имам безспорен слух: когато чуя някое парче, го запаметявам и мога незабавно да го възпроизведа. Аз съм като супер-герой на слуха “.

Фестивалът
Фестивалът ФРАНКОФОЛИ се организира в Благоевград от 2015 като изнесено издание на най-големият европейски фестивал за модерна франкофонска музика Les FRANCOFOLIES de la Rochelle  /Ла Рошел, Франция/.  В 3-те му издания досега на сцената се качиха най-едни от най-актуалните звезди на актуалната френска музика – ЗАЗ, Имани, Джипси кингс, Нувел ваг, Патрисиа Каас, Боб Синклер и други  
През 2017 ФРАНКОФОЛИ в Благоевград беше разгласен за едно от 100-те най-големи събития от целия свят, популяризиращи френскоезичната просвета през 2017 година съгласно плана „ Голямата обиколка “.  Инициативата е на френската страна и под патронажа на президента на република Франция.

Дните на фестивала през 2017 събраха в Благоевград над 30 000 аудитория от България и чужбина, а хотелите с обща леглова база към 7000 места, бяха с цялостна претовареност от май - месец преди провеждането му.

Фестивалът Les Francofolies /Ле Франкофоли/ е най-големият интернационален фестивал за модерна франкофонска музика, който се организира всяка година от 1985 насам в град Ла Рошел, Франция. Градът е прочут точно с този фестивал, поради който всяка година идва към 110 000- на аудитория. Освен годишните издания на фестивала във Франция, Ле Франкофоли се организира в Монреал, Канада, а също и в Спа, Белгия. Има изнесени издания в Ню Йорк, Буенос Айрес и Берлин, а от 2015 – и в Бълария.

„ Свободна зона “
Кампанията „ Свободна зона “ е самодейност на Фондация Моменти, която цели да предизвика повече български културни оператори, събития и институции към основаване инфраструктура и политики за преференциални условия и свободен достъп до просвета и изкуство на хора в насилствена обществена изолираност и неравностойно състояние от разнообразни уязвими групи.
Първото събитие, което започва акцията, е фестивалът ФРАНКОФОЛИ в Благоевград, а Общината в града – първата община в  България, която трайно се ангажира с идеята.   
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР