Четвъртокласници от СУ Вела Благоева във Велико Търново имаха възможност

...
Четвъртокласници от СУ Вела Благоева във Велико Търново имаха възможност
Коментари Харесай

Деца месиха и пекоха истински хляб

Четвъртокласници от СУ „ Вела Благоева ” във Велико Търново имаха опция да научат тънкостите при приготвянето на същински самун. По време на ваканцията, момчета и девойки с две учителки посетиха индустриалния завод на известната компания за здравословни храни „ Хляб и другари ” в остарялата столица.

„ Чрез мултимедия показахме на децата по какъв начин се добива зърното, по какъв начин се смила на брашно на каменна мелница, а по-късно майсторлъкът при замесването на тесто. Лекцията бе готова от Вероника Василева. След това учениците следиха нашите майстори по какъв начин подготвят самун, обредни погачи и торти от здравословни артикули ”, изясни собственичката на „ Хляб и другари ” Елка Иванова.

Освен просветителната самодейност, малчуганите имали опция да се включат в индустриалния развой като месили тесто, разточвали пити и пици. Малчуганите даже показали творчество като приготвили тестени произведения с причудливи форми и тип.

В края на 3-часовото занятие похапнали пълнозърнеста пица. Изпълнените с позитивни усещания и страсти възпитаници си тръгнали и с по един стандартизиран самун подготвен с мая, който да занесат вкъщи и да опишат на родителите си какво са научили.

Благородната самодейност на Елка Иванова се оказала извънредно сполучлива и тези просветителни занимания ще продължат и отсега нататък. Бизнес дамата е измежду учредителите на известната към този момент в цялата страна Задруга за чиста храна, в която членуват производители, които са радетели за здравословно хранене. Една от самодейностите на сдружението е работата с деца, които да добият познания, умения и привички към потребните храни.

„ Споделих за желанията си пред кмета на Велико Търново Даниел Панов, който е и ръководител на Националното съдружие на общините в България /НСРОБ/ и той одобри извънредно задушевно концепцията. Обеща,че ще запознае с самодейността и останалите градоначалници от страната. Панов уведоми и шефът на Дирекция обучение към община Велико Търново Пенка Игнатова, която пък срещна шефовете на учебни заведения и детски градини и първите 15 деца ни бяха скъпи посетители ”, описа още Елка Иванова.
 hlqb9  hlqb8  hlqb7  hlqb6  hlqb5  hlqb  hlqb1  hlqb2  hlqb3  hlqb4  hlqb10
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР