Четвъртата вълна и "Омикрон" върнаха в Европа рисковете от локдаун

...
Четвъртата вълна и "Омикрон" върнаха в Европа рисковете от локдаун
Коментари Харесай

Втората ковид коледа

Четвъртата вълна и "Омикрон " върнаха в Европа рисковете от локдаун и ограничавания на пътуванията Този път обаче имунизациите и медикаментите против COVID-19 вършат прогнозите за зимата по-оптимистични От ниските равнища на имунизация в България следва, че ще има още талази с висока смъртност
Управлението на коронавирус пандемията постоянно е било бягане по тесния борд сред две дълбоки пропасти и развиването от последните дни - откриването на разновидността омикрон, го сподели още веднъж. От едната страна е заплахата от прекомерно мощна реакция - суматоха и излишно тежки ограничавания: в сряда председателката на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен евентуално изправи на нокти половин Европа, като съобщи, че Европейски Съюз би трябвало да стартира полемика за възможна наложителна имунизация в съюза. В другата бездна са рисковете от това да се пренебрегне евентуална заплаха и забавянето да докара до огромен брой предотвратими смъртни случаи. Балансът сред тези две крайности ще дефинира по какъв начин ще се пътува, работи и живее в Европа и по света през идващите месеци.

За България отговорът на въпроса по какъв начин ще наподобява втората коронавирус зима е относително явен. Последните три талази бяха ръководени напълно от дъното на пропастта с високата смъртност. От предишния ноември до момента единственият ефикасен инструмент за преодоляване на епидемията е затварянето на учебните заведения. Преговорите за нова коалиция и позициите на партиите в нея демонстрират, че консенсус за ръководство на тази обстановка - с ограничавания, или различен административен напън за имунизация, не може да бъде реализиран. Това значи, че през идващите месеци не са изключени нови талази и съответните самостоятелни опасности за това от претрупаната здравна система.
Какво обаче ще стане в Европа
На запад от Балканите обстановката е много по-различна - минимум равнището на имунизации е доста по-високо, а разпоредбите за предварителна защита се съблюдават по-стриктно.
Реклама
Но все пак като цяло сега Старият континент много наподобява на пациент, който е пренебрегнал напътствията на лекаря и е спрял антибиотика си малко прибързано: в този момент хем се утежнява (четвъртата вълна в Европа влиза в разгара си), хем е изправен пред риск от нови затруднения (вариантът омикрон), само че към този момент е и изтощен и отхвърля лекуването си (със приблизително 65% изцяло имунизирано население в Европейски Съюз, и то мощно неравномерно разпределено, а част от неимунизираните остро се съпротивляват на ваксините).

След като през октомври удари по-силно от всеки път Източна Европа, новата вълна в този момент носи безспорни върхове на случаите и в Чехия, Словакия, Белгия, Австрия, Холандия и Германия и други Добрата вест е, че поради имунизациите натискът върху здравните системи там в този момент е доста по-слаб (виж графиката), броят на жертвите също е непостижим с предходните талази, а арсеналът от разновидности за лекуване се усили с новите обещаващи лекарства на Pfizer и Merck. Това дава и прочут буфер на водачите пред крайните решения.

Въпреки това новият пик се приема със мощна паника. От една страна, тъй като локално има задоволително неимунизирани хора, които да изпълнят лечебните заведения, и това към този момент е реалност в райони на Австрия, Холандия, Белгия и други А от друга, тъй като пиковете на болестта даже в страни с високи равнища на имунизации поддържат версията за спадаща успеваемост на имунизациите. А страховете се задълбочават още повече от
Реклама
" Проблемът в Европа е композиция от два фактора: незадоволително равнище на първичните имунизации и незадоволително огромно слагане на бустерни дози измежду към този момент имунизираните . Трябва да бъдат вложени старания и в двете направления ", споделя Йенс Линдгрен, професор по инфекциозни заболявания към университета в Копенхаген, представен от FT.

Така водачите ще би трябвало отново да прибегнат до сложни политически решения за повишението на имунизациите и реимунизациите, а може би и до следващи тежки ограничавания, каквито към този момент са факт в Австрия и отчасти в някои други страни. И за жалост те този път като че ли нямат в действителност печеливш ход:

Твърде мекият метод, както сочи източноевропейският опит, води до рисково претоварване на здравните системи и недопустимо доста жертви. С по-твърди дейности като обвързване за имунизации или локдауни пък политиците престъпват алените линии, които преди година дадоха обещание да не приближават: имунизациите да бъдат свободен избор, а притежателите на зелени документи да имат независимост. Нарушаването им накърнява доверието в институциите.
Стягане на имунизационните редици
В сряда председателката на Европейска комисия съобщи, че съгласно нея " е разбираемо и уместно " да се стартира полемика в Европейски Съюз за наложително имунизиране против COVID-19 - с ангажимента, че организацията на имунизирането е напълно национална компетентност. " Преди 3-4 години не можех и да си показва такава ужасна пандемия и да имаме ваксини, които избавят живот и които не се употребяват съответно ", сподели Фон дер Лайен, която е доктор по обучение.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Коронавирус 2 Политика 3 Политика 1 Политика 2 Данъци и обезпечаване 3 Икономика 1 Коронавирус 2 Коронавирус 3 Start Up Реклама
В Източна Европа имунизациите остават на отчайващо ниско равнище и сходна мярка надали би била утвърдена. В Западна Европа равнището на имунизации във възрастовите групи, в които имунизациите са утвърдени, варира от 70 до 90% и публичната поддръжка за такава последна мярка би била по-възможна.

Задачата обаче няма да е лесна. Опитите за насилствена имунизация даже единствено на избрани групи доведоха до митинги. Италия направи имунизациите наложителни за служащи в обществени и частни компании, Франция - за медици, служители на реда и пожарникари, Германия - за армията, а Гърция тази седмици разгласи, че неимунизирани хора над 60 години ще бъдат глобявани след 16 януари, въпреки и със относително ниска сума - малко над 100 евро. С митинги от няколко десетки хиляди души беше посрещната новината за наложителна имунизация за всички в Австрия от 1 февруари. Страната ще е първа в Европейски Съюз, приложила крайната мярка и останалите деликатно ще следят опита й.

Много анализатори се съмняват, че тази насила ще даде нужния резултат. Според Андреа Амон от Европейската организация за надзор и предварителна защита на болесттите, представена от Economist, тя евентуално ще докара до още по-твърд отговор от страна на съперниците на имунизациите, измежду които има доста почитатели на крайнодесни организации, само че също и либертарианци, фенове на различната медицина, " хипи " лайфстайла и други Политиците направиха своите обещания за свободни имунизации, когато ползата към тях бе висок, само че в този момент с растящия риск от зимния сезон, делта и новия вид натискът за наложителни имунизации пораства даже в Германия, където тематиката бе табу до скоро , отбелязва изданието.

Вече имунизираните сигурно са по-склонни да навият ръкава за трета доза, само че има и такива чието самообладание към несекващите здравни условия се изчерпва. Така че тази задача също върви с мека насила на общоевропейско равнище - скоро се чака Европейски Съюз да разгласи публично, че з.
Бюлетин Covid 19
Научавайте най-важното, без ненужна страст и звук. Обобщение на информацията и най-важното, което визира средата, бизнеса и вашите пари.
Вашият email Записване
Реклама
В Европейски Съюз до момента бустери се поставяха най-вече на уязвими групи и възрастни хора, само че в този момент Европейски Съюз предложи процесът да обхване всички над 18 години. Опитът на Англия, където реваксинацията тече от септември, и на Израел, който започва пръв процеса в международен мащаб през лятото, е насърчителен. Предполага се, че точно на реваксинацията се дължи ниската смъртност от COVID-19 на Острова - на половина на междинната за Европейски Съюз. В Израел пък сега няма нова вълна, а жертвите са единици.
Новите остарели ограничения
Решенията за повишение на имунизациите обаче имат отсрочено деяние - нужни са седмици, преди да се усети резултат. Така макар обещанията на политици, че животът с имунизациите ще е към този момент естествен и няма да има повече локдауни, подобен към този момент има в Австрия - първата страна в Европейски Съюз, наложила още веднъж цялостно затваряне за всички, откакто опитът то да важи единствено за неимунизирани не даде резултат.

Чехия и Нидерландия пък вкараха частични локдауни с вечерни часове за заведения, обществена отдалеченост в културни институции и така нататък Случаите в Нидерландия, в която са имунизирани над 84% от хората, са двойно повече от върховете от минали талази, въпреки тежките случаи и жертвите да са в много умерени граници. Заразата пораства изключително остро измежду децата сред 4 и 12 години, които са неимунизирани. Подобна наклонност се следи и в Германия, която следва да вземе решение дали да наложи локдаун ограничения. Общественият напън в тази посока се ускорява.

Засега други страни не бързат да рискуват с тежки ограничения, само че някои направиха крачки обратно. Белгия, Франция и Дания да вземем за пример върнаха наложителните маски на закрито, а Ирландия, Поругалия и Италия към този момент не позволяват хора с проби в заведения за хранене, спортни клубове или кина - важат единствено документи за имунизация и преболедуване. В Италия на локално равнище има и по-тежки ограничения - над двадесет града в Южен Тирол да вземем за пример са с вечерен час поради растеж на инфекциите и ниски равнища на имунизация.
И пътуването отново е мъчно
Заради растежа на случаите в Европейски Съюз се завърнаха и рестриктивните мерки по границите, които засягат даже хора със зелен документ. На процедура притежателите му не могат да влязат единствено с него в Австрия, Белгия, Латвия, Словения, в случай че идват от страни в алената зона (в която е, общо взето, съвсем целият ЕС). Изисква се и отрицателен PCR тест. Естония и Литва пък вкараха наложителна 10-дневна карантина без конкуренция за идващи от алена зона.

Много страни върнаха и познатите от лятото документи за регистрация и локализация с QR код при влизане в страната.

Към това се прибавят и рестрикциите поради новия вид. Европейски Съюз сходно на други прекрати полетите от и до страни в Южна Африка. Някои европейски страни пък прибавиха в листата за наложително карантиниране и други страни - членки на Европейски Съюз, като Белгия, Нидерландия, Дания, Чехия, в които бяха открити и първи инфектирани с омикрон.

Така въпреки краят на здравната рецесия да изглеждаше по този начин близо единствено допреди месец, предвидимостта за всекидневието на хората и бизнеса за следващ път внезапно се изпари . И то тъкмо преди Коледа, а това ще има и осезаеми стопански последици. Справедливо или не напълно - гневът най-вероятно ще бъде ориентиран към политиците, които са изправени пред неразбираемо до каква степен допустима задача - да защитят живота на стотици хиляди и в същото време да подсигуряват свободата на стотици милиони.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Ани Коджаиванова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР