Четирите пункта, които д-р Кацаров представи пред обществото, са едни

...
Четирите пункта, които д-р Кацаров представи пред обществото, са едни
Коментари Харесай

Адв. Дамянов: Не е работа на служебно правителство да прекроява здравоепозването


Четирите пункта, които доктор Кацаров показа пред обществото, са едни от най-важните тематики в опазването на здравето. Но колкото и да са значими, те би трябвало да бъдат част от огромния спор за бъдещето на здравната ни система. За момента министър Кацаров излиза малко от качеството си на длъжностен министър и опциите на служебния кабинет да направи такива промени. Това мнение изрази пред БНР юрист Андрей Дамянов от управлението на Националната пациентска организация, който е някогашен член на надзора на НЗОК.

„ Правата и уговорките, които това служебно държавно управление има, в действителност не включват цялостна промяна “, разяснява той в предаването „ Преди всички “.

Ако хипотетично приемем в този момент четирите точки, без ефикасен надзор, бюджетът на Здравната каса до септември „ я издържи, я не “, предизвести Дамянов.

Сред методите за ефикасен надзор за консумиране на средствата в опазването на здравето той уточни сканирането на персоналната карта при постъпване в лечебно заведение, както и пръстовия идентификатор, против който имаше голяма опозиция и беше отстранен.

„ Този интервал, в който действаше този способ на надзор, докара до съществени, фрапантни не тъкмо икономии, само че останки в приходната част на Здравната каса. Разходната част беше понижена фрапантно. “

Методите за надзор от пациента са обвързани с дейно електронно опазване на здравето, посочи още Андрей Дамянов.

По думите му методът „ парите следват пациента “ е потвърдено неефикасен.

„ Самата процедура здравето да бъде превърнато в стока, не е най-уместният способ за ръководство на здравния бранш. Там, където парите следват пациента, отиваме в една система, в която имаш пари – лекуваш се, нямаш пари – не се лекуваш. “

Според Андрей Дамянов не се е състоял „ откровеният, почтен, непосредствен спор за здравна система “, по сходство на консенсуса, който преди години беше реализиран за пенсионната система.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР