Четиристранна среща за Сирия на равнище министри на външните работи

...
Четиристранна среща за Сирия на равнище министри на външните работи
Коментари Харесай

Подготвя се ключова среща между Турция, Русия, Сирия и Иран

Четиристранна среща за Сирия на ниво министри на външните работи на Турция, Русия, Иран и на режима на Башар Асад може да се състои на 10 май в Москва , заяви в изявление за телевизия НТВ турският първи посланик Мевлют Чавушоглу, представен от Анадолската организация.

В последно време Турция и Сирия работят за нормализиране на връзките между тях.

Говорителката на съветското Министерство на външните работи Мария Захарова съобщи, че срещата е в развой на подготовка и е още рано да се приказва за дата и място на провеждането й, съобщи ТАСС.

В изявлението за НТВ турският външен министър обърна внимание на неналичието на прогрес в работата на конституционната комисия на Сирия, която, по думите му, е провела към този момент осем безрезултатни кръга разисквания. Чавушоглу сподели, че Турция се застъпва за ефикасна работа на тази комисия, както и за взаимна работа в битката с тероризма.

По думите на Чавушоглу терористите от ДАЕШ (Ислямска държава) и Силите за отбрана на народа (сирийско крило на Кюрдската работническа партия (ПКК) се пробват да разчленят Сирия.

Чавушоглу сподели, че Т урция няма никакви териториални искания към Сирия.

Турският външен министър уточни още, че с цел да бъде изтеглена турската войска от територията на Сирия е належащо изцяло да бъде отстранен рискът от образуване на зона под контрола на терористи в Сирия.

„ Изтеглянето на турските войски ще бъде осъществено след застраховане на стабилността. В противоположен случай тази „ празнина “ ще бъде запълнена от терористи, които ще се опитат да основат зона под собствен надзор. Изтеглянето на турската войска не значи, че тази територия ще премине под контрола на Асад. Вероятни са нови огромни конфликти (с опозиционните сили), което ще докара до следващата бежанска вълна към границата с Турция “, сподели Чавушоглу.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР