Четиристотин хиляди души излязоха по улиците на Мадрид в събота

...
Четиристотин хиляди души излязоха по улиците на Мадрид в събота
Коментари Харесай

400 хиляди се включиха в гей парада в Мадрид

Четиристотин хиляди души излязоха по улиците на Мадрид в събота за гей церемониал, отдаден тази година на пионерите на ЛГБТ идеята, на фона на възходящите страхове от свежи репресии с възхода на извънредно десните в Европа, заяви AFP, представена от БГНЕС.
Участниците в демонстрацията се събраха край основната гара Аточа в испанската столица за началото на парада.
Лозунгът за тазгодишния марш беше " История, битка и памет " и участниците означиха 50 години от размириците в Стоунуоул в Ню Йорк през 1969 година, които бяха в основата на придвижването за правата на хомосексуалистите по света.
Католическата Испания е била по това време следена от диктатора военачалник Франсиско Франко, а хомосексуалните дейности са били противозаконни. Хиляди гейове са били изпратени в рехабилитационни центрове или даже в пандиза.
Хомосексуалността е декриминализирана през 1978 година, три години след гибелта на Франко, откогато Испания се трансформира в една от най-толерантните към ЛГБТ страни в света, която позволява гей браковете и осиновяванията от гей двойки през 2005 година.
Кметството на Мадрид направи завой на дясно през юни, откакто закостенял претендент беше определен за кмет с поддръжката на новосформираната крайнодясна партия Vox, което провокира безпокойствие в Испания.
Vox съобщи, че парадът в Мадрид би трябвало да бъде изместен в парк в предградията и се опълчи на публичната дотация за събитието.
" Те не желаят да схванат, че когато приказваме за правата на ЛГБТ, ние приказваме за човешки права ", съобщи испанският вътрешен министър Фернандо Гранде-Марласка, който самият е хомосексуален и взе участие в похода.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР