Четирима са кандидатите на седемте парламентарно представените формацииНовоизбраното 48-о Народно

...
Четирима са кандидатите на седемте парламентарно представените формацииНовоизбраното 48-о Народно
Коментари Харесай

Председател на НС – задача, изпълнена с огромна отговорност

Четирима са претендентите на седемте парламентарно показаните обединения

Новоизбраното 48-о Народно заседание ще организира първото си съвещание. Основна задача на заклелите се да работят в името на народа 240 народни представители ще е да изберат ръководител на институцията, съобщи БГНЕС.

Четирима са претендентите на седемте парламентарно показаните обединения, които откриха място в Народното събрание след предварителния избор на 2 октомври.

ГЕРБ издигат Росен Желязков за ръководител на Народното събрание. Той беше министър на превоза на Бойко Борисов и народен представител в предходните събрания.

„ Продължаваме промяната ” оферират Никола Минчев, свален като ръководител на Народното събрание директно преди сполучливия избор на съмнение към кабинета " Петков ". Подкрепа за Минчев обявиха от „ Демократична България ” в лицето на Христо Иванов.

Българска социалистическа партия също издигнаха собствен претендент, а точно Кристиан Вигенин – депутат в 7 Народното събрание и четири пъти заместник-председател на Народно събрание. Според левицата на Народното събрание му би трябвало изкусен водач.

" Възраждане " издигнаха публично кандидатурата на юриста Петър Петров за ръководител на Народното събрание. Ако той не бъде определен, от партията няма да поддържат друга номинация.

Движение за права и свободи резервираха безмълвие по тематиката, а от най-малката групировка в новия парламент " Български напредък " обявиха, че ще поддържат Росен Желязков. От партията на Стефан Янев показаха претекста, че поддръжка за първата политическа мощ е политическо правилно и морално.

Председателят на Народното събрание се избира от националните визиите, като условията към него са да бъде български жител и да е навършил 21 години, да не е подложен под забраняване и да не извършва наказване отнемане от независимост.

Председателят на Народното събрание има пълномощия по управление на Народно събрание, както и представителни пълномощия, като главните са избрани от Конституцията в член 77, а останалите са регламентирани в Правилника за организация и активност на Народното събрание.

Основното пълномощие на ръководителя на Народното събрание са да управлява разискванията и гласуванията в съвещанията на Народно събрание, предлага плана за дневен ред на съвещанията, открива, управлява и закрива съвещанията, както и да подсигурява реда в пленарна зала.

Председателят има пълномощията да удостоверява с подписа си наличието на признатите актове, също и да разпорежда обръщенията, декларациите и решенията, признати от Народно събрание да бъдат обнародвани.

Негово право съгласно Правилника за организация и активността на Народно събрание е да разпределя законопроектите сред комисиите, дефинира местата на парламентарните групи (ПГ) на политическите обединения, президента и членовете на Министерския съвет (МС) в залата и да удостоверява стенографските дневници от извършените съвещания с подписа си. Той би трябвало да следи и за спазването на правилника на Народното събрание.

В главните му пълномощията влизат още упражняването на бюджета на Народно събрание, назначението и освобождението на основния секретар и чиновниците в кабинета на ръководителя и заместник-председателите на ПГ и квесторите, и така нататък

Представителните пълномощия на ръководителя на Народно събрание включват образуване на връзки и взаимоотношение с другите държавни органи, образуване на интернационалните връзки на Народно събрание. Като негови представителни пълномощия влизат също приемът на парламентарни делегации и ръководители на други страни, както и организирането и ръководенето на български парламентарни делегации в други страни.

Освен това той има и всички права и отговорности, каквито имат и останалите народни представители.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР