Четирима президенти откриват паметна плоча на първия демократично избран български

...
Четирима президенти откриват паметна плоча на първия демократично избран български
Коментари Харесай

Четирима президенти се събират в родното село на Желю Желев

Четирима президенти откриват паметна плоча на първия демократично определен български президент Желю Желев. Плочата ще бъде открита в смядовското село Веселиново на 7 ноември от 12.00 часа пред родната му къща.

Церемонията ще бъде открита от президентът Румен Радев и неговите прародители президентите Петър Стоянов, Георги Първанов и Росен Плевнелиев.

На 30 януари 2015 година Желев умря ненадейно на 79-годишна възраст. Той е държавен глава в интервала от 1990 година до 1997 година и като изтъкнат мъдрец, академик, демократ, отстъпник, политик и общественик, остави непреходна следа в най-новата българска история.

Д-р Желев е съосновател и първи ръководител на основания на 7 декември 1989 година Съюз на демократичните сили. Създаден е като фондация и по този начин е вписан в регистъра на Софийски градски съд. Желев управлява делегацията на Съюз на демократичните сили на Кръглата маса (3 януари 1990 – 14 май 1990), на която се договарят главните параметри на българския преход и се взима решение за провеждането на многопартийни избори и привикване на 7 Велико Народно заседание, което да създаде нова Конституция на България. През февруари 1990 година е основана Федерацията на клубовете за народна власт с ръководител Петко Симеонов и Оперативно бюро в състав: Желю Желев, Ивайло Трифонов, Николай Матов, Георги Друмев, Георги Мишев, Димитър Луджев, Блага Димитрова.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР