Четирима известни в българските ИТ среди предприемачи и мениджъри създадоха

...
Четирима известни в българските ИТ среди предприемачи и мениджъри създадоха
Коментари Харесай

Нов фонд Brightcap Ventures ще инвестира 26 млн. евро в технологични стартъпи в региона

Четирима известни в българските ИТ среди бизнесмени и мениджъри сътвориха нов фонд за ръководство на финансиране на дребни и междинни софтуерни компании по програмата JEREMIE. Под името Brightcap Ventures, фондът ще влага в софтуерни започващи компании на доста ранен стадий от тяхното развиване, само че с капацитет за забележителен напредък, като размерът на вложенията е в много необятни граници от 500 хиляди до 3 млн. евро. Програмата JEREMIE, ръководена от Европейския капиталов фонд (ЕИФ), ще влага във фонда 20 млн. евро, а самият фонд ще притегли спомагателен капитал от 30% над тази сума, т.е. общият размер на капитала за новаторски компании е над 26 млн. евро.

Част от капитала ще бъде заделен за ускорение на новосъздадени сдружения, които ще могат да получат сред 50 и 200 хиляди евро. Фондът ще влага в компании както в България, по този начин и в района, като вложенията отвън страната ще бъдат в границите на привлечения спомагателен капитал, изясняват от Brightcap Ventures.

 Снимка: Shutterstock

Четиримата сътрудници в новия фонд за рискови вложения са добре познати на ИТ промишлеността в България и чужбина като сполучливи бизнесмени, ръководители на огромни софтуерни компании и вложители. Това са Георги Митов, взел участие в управленията на Sciant (купена по-късно от VMware) и Aviaso (продадена на Honeywell), Диана Стефанова, която също бе в управата на софтуерния разработчик Sciant, прераснал във VMware България и развила се като един от най-успешните R&D центрове на световната компания. В момента Диана Стефанова е ръководещ шеф на развойните центрове на VMware за Европа и Близкия изток, в които работят близо 1000 експерти.

Другите два сътрудници в екипа на Brightcap Ventures са Елина Халачева, която има огромен финансов опит в Ню Йорк и Лондон, работейки за редица банки и капиталови фондове, и Даниел Лорeр, работил дълги години в Израел, Белгия и Швейцария, заемал управителни позиции в Mercury Interactive, продаден по-късно за $4,5 милиарда на Hewlett-Packard.

„ Силата на екипа е в разнообразната експертиза, дългогодишния опит и богатата мрежа от бизнес сътрудници на всеки един от тях “, обявиха от Brightcap Ventures. Екипът на фонда си е сложил амбициозната цел да развие млади, започващи компании до сполучливи бизнеси на световните пазари. В допълнение на богатия и хетерогенен опит на сътрудниците, фондът се отличава с новаторския си метод и тактика, която залага на необятна партньорска мрежа от корпоративни и стратегически сътрудници в България, Израел, Западна Европа и Силициевата котловина.

Разпознаване на капацитета на софтуерните хрумвания

„ През последните години българските компании потвърдиха, че могат да основават софтуерни артикули на международно равнище. Целта ни е да помогнем на идващите компании с положителни хрумвания да реализират сходен международен триумф и да създадат страната ни все по-желано място за развиване на световни артикули и бизнеси “, разяснява Георги Митов. През последните години той управлява авиобизнеса на Honeywell в страната и развиването на софтуерния артикул за горивна успеваемост, който се употребява от над 35 самолетни компании по света. Завършил стоматология в Медицинския университет София, Георги посвещава кариерата си на технологиите и стартира да програмира още като възпитаник в СМГ. Има задълбочена компетентност в областта на софтуерните технологии, авиацията, медицината, опазването на здравето и основаването на работна атмосфера, която спомага концепциите да се трансфорат в работещи артикули. Георги Митов ще има основна роля за различаване на капацитета на нови технологии в тези браншове.

Развитие на стартъп екосистемата

„ Имах опцията да работя и да придобия скъп опит в дребни и огромни софтуерни компании в Европа и в Силициевата котловина. Мечтата ми беше да мога да употребявам опита и знанията си, с цел да повлияя на цялата екосистема в България “, добавя Диана Стефанова. Тя ще продължи да управлява активността на VMware като отвън това персонално ще се включи във фонда като венчър сътрудник. Диана има магистратура по счетоводство и надзор от УНСС и е сертифициран специалист счетоводител от Калифорния. В Съединени американски щати тя заема управнически позиции в няколко софтуерни стартъпа, след което става част от управителния екип на Sciant, след това продадена на VMware. През годините Диана Стефанова работи интензивно за възстановяване бизнес климата и за налагане имиджа на България като дестинация, привлекателна за задгранични вложения.

“Средата в България и района се промени доста през последните години. Все повече младежи остават да се осъществят тук, а доста други, които приключват в чужбина и натрупат опит, се завръщат. Силно имам вяра в този гений и в капацитета на бизнесмените тук “, счита Елина Халачева. Тя е приключила магистратура по бизнес администрация в Станфордския университет и стартира кариерата си в Citigroup като капиталов банкер, а по-късно в Wit SoundView, първата по рода си онлайн платформа за капиталово банкиране на започващи софтуерни компании. Впоследствие Елина работи към Citigroup Alternative Investments, платформа от фондове за дялови вложения с капитал от $100 милиарда, първо в Ню Йорк, а след това в Лондон, където дава отговор за Централна и Югоизточна Европа. През последните няколко години Елина се е посветила на стартъп света и работи в управителния екип на българската софтуерна компания Auxionize - платформа за фирмено доставяне с над 9000 бизнес клиента.

Бизнес контактите

Даниел Лорeр също има дълготраен опит като бизнесмен. През 1999 година Даниел основава в Париж първата си софтуерна компания FranceBusinessPlus, която създава система за B2B електронна търговия. Фирмата е продадена след 28 месеца. Основава OPTiiM, систематичен интегратор за банки и телекоми, увеличен се в Европа, Африка и Близкия изток, и по-късно продаден на австрийски ИТ холдинг. Опитът и контактите на Даниел Лорер в Израел и Западна Европа ще спомогнат за отваряне на повече пазари за портфолио фирмите на Brightcap Ventures за определяне на положителни капиталови практики по сходство на добре развити и сполучливи стартъп екосистеми.

“Последният отчет за положението на технологиите в Европа, изнесен на стартъп конференцията Slush 2017 във Финландия, не загатва България - а съседите ни са на всяка графика. Щастлив съм, че Brightcap Ventures получи 20-милионното доверие на ЕИФ, JEREMIE и мнозина частни вложители, с цел да продължим започнатото от сътрудниците от първите рискови фондове и дружно да сложим България на картата”, съобщи Даниел Лорер.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР