Четирима депутати от Продължаваме промяната не участваха във вота, БСП,

...
Четирима депутати от Продължаваме промяната не участваха във вота, БСП,
Коментари Харесай

Парламентът отхвърли декларацията на Николай Денков и ПП

Четирима депутати от " Продължаваме промяната " не участваха във вота, Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и БВ се въздържаха

Парламентът отхвърли декларацията на Николай Денков и " Продължаваме промяната ". Това ще рече, че Политическа партия ще върнат и втория мандат при започване на седмицата. Против бяха 84 депутати, единствено 63 я поддържаха, а 30 се въздържаха, съобщи.

Четирима от " Продължаваме промяната " не участваха в гласуването на декларацията. " ЗА " документа дадоха гласа си единствено от Политическа партия и Демократична България, а 18 национални избраници от Българска социалистическа партия и 7 от " Български напредък " се въздържаха. " Въздържал се " гласоподаваха и петимата депутати от Движение за права и свободи в пленарната зала, останалите ги нямаше. Само народните представители на ГЕРБ и " Възраждане " гласоподаваха с безапелационното " срещу ". Независимият народен представител Явор Божанков пък въобще не е взел участие в гласуването, стана ясно от данните на електронното табло.

" Върнете мандата и да не губим времето на хората. И да създадем нещо по-съществено с третия мандат ", обърна се към Политическа партия Тома Биков от ГЕРБ след вота.

" Неспособността на ГЕРБ да образуват кабинет и болшинство докара до това втората мощ да предложи. Предложихме управническа визия и тя е много ясна, само че това което чухме е - " не ни интересува визията, интересува ни да седнат главатарите и да се схванат за постовете ", репликира Асен Василев от Политическа партия. " Това не е нашият метод. И в никакъв случай няма да седнат главатарите и да се схванат за постовете ", отсече съпредседателят на " Продължаваме промяната ".

Приемането на документа бе изискване на " Продължаваме Промяната ", с цел да предложат кабинет на малцинството, дружно с " Демократична България ". Ако не получи поддръжка при гласуването в пленарната зала, Николай Денков ще върне на президента Румен Радев празна директория с несбъднат мандат, даде обещание той преди дни.

Още при започване на дебатите по документа Николай Денков се стимулира за какво е бил направен. " Осигуряването на болшинство във фрагментиран парламент, като нашия, постоянно е предизвикателство ", сподели Денков, като даде за образец несполучилия първи мандат на ГЕРБ.

" Предложихме общи цели, които надвишават живота на това Народно събрание, само че към тях да прибавим и лист от задания, които можем да осъществим още тази година ", добави той.

" Предлагаме ви да подкрепите тази декларация, тъй като тя отразява общонационалните цели. Сега да забележим дали 48-ото Народно събрание е готово да се сплоти към такива цели. Защото в случай че няма такива цели, смисълът на неговото битие е под въпрос ", приключи експозето си Денков, по време на което още веднъж очерта целите в документа на Политическа партия.

От Политическа партия поканиха останалите шест парламентарно показани сили на среща, на която се отзоваха " Българска социалистическа партия за България ", " Демократична България " и " Български напредък ". От Българска социалистическа партия обявиха, че няма да поддържат оферти план на декларация с цели, само че потвърдиха готовността си да водят градивен разговор, който би могъл да докара до избирането на постоянно държавно управление в границите на 48-ото Народно заседание. От " Български напредък " също показаха запаси във връзка с част от текстовете в документа, а от " Демократична България " заявиха, че настройката им е да го поддържат.

ГЕРБ, Българска социалистическа партия и " Възраждане " оформиха болшинство " срещу ", като обявиха, че изрично няма да поддържат декларацията.

Ако " Продължаваме промяната " не съумеят да осъществят втория мандат, следва решението на президента Румен Радев - на коя партия ще връчи третия. През последните няколко дни на дневен ред излезе още веднъж разновидността " Демократична България ". Предложи го водачът на ГЕРБ Бойко Борисов, като даде знак, че е подготвен да поддържа държавно управление на малцинството на Политическа партия и Демократична България. Другата най-често коментирана алтернатива е " Български напредък ".
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР