Четирилентов път ще свързва Ахелой и Поморие от лятото на

...
Четирилентов път ще свързва Ахелой и Поморие от лятото на
Коментари Харесай

Инвестират почти 22 млн. лева за нов път между Ахелой и Поморие

Четирилентов път ще свързва Ахелой и Поморие от лятото на 2018 година .
Това изясни министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков при старта на построяването на второ платно на 5-километровия сектор от път I-9 Слънчев бряг - Бургас. Инвестицията е за близо 21,5 млн. лв. от националния бюджет .

Днешният петък 13-ти ще бъде съдбовен за тапите и пътно-транспортните катастрофи при прекосяването сред Бургас и Слънчев бряг, съобщи Нанков и съобщи, че чака поддръжката както на премиера Бойко Борисов и екоминистър Ивелина Василева, по този начин и на локалната власт ремонтът да бъде приключен даже и предварително. Проектът се извършва със средства от републиканския бюджет по стратегия " Ново строителство " на Агенция " Пътна инфраструктура ".

Министърът поддържа напъните за облекчение на процедурите по обжалвания от позиция на страна, общини и вложители. Той даде за образец планувания за създаване обходен път на Ахелой. Нанков изясни, че се чака решение на Върховния административен съд, с цел да завърши изборът на реализатор за обекта .

Регионалният министър благодари на кмета на Поморие Иван Алексиев за помощта при отчуждаването за земите по трасето на бъдещия обходен път на града, който ще се забави поради откритите археологически находки.
Ако сметнем и двата обходни пътя, ни остават общо 18 км , с цел да създадем четирилентовия път, съобщи Николай Нанков и изясни, че не може да се планува по кое време ще бъде приключен пътя сред Бургас и Слънчев бряг, поради отчужденията, които зависят от правосъдните процедури.

Предвиждаме съществени промени в Закона за устройство на територията с оглед облекчение на административните режими, само че и за опростяване на процеса, защото всички нужни процедури лишават в пъти повече време в сравнение с реализирането на обектите, съобщи районният министър.

На първокласния път Бургас - Слънчев целогодишно има натоварен трафик. Началото на реконструирания сектор е при 212-ти километър, където ще приключва бъдещият обходен път на Ахелой, а краят е при 217-ти километър , където ще е началото на обхода на Поморие. Отсечката не минава през обитаеми места . В непосредственост до нея е входът на къмпинг " Ахелой ". Трасето е наоколо до две предпазени зони и пресича територията на две предпазени зони по " НАТУРА 2000 ".

След построяването на второто платно на сектора сред Ахелой и Поморие първокласният път I-9 Слънчев бряг - Бургас ще бъде с две обособени платна, които ще имат по две ленти за придвижване. В сектора от км 212+233.06 до км 217+000 има 11 дребни уреди.
Предвижда се изместване на електропроводи, водопроводи, телекомуникационни и оптични кабели, които са в обсега на трасето. Предвижда се построяването само че водостоци, монтирането на плътна ограда за земноводни и влечуги . Шумозащитни уреди от двете страни на пътното платно ще бъдат построени при къмпинг " Ахелой " и наоколо до хотелските комплекси.

По контракт обектът би трябвало да е подготвен за 187 дни. От тях 14 дни са за планиране, а 173 дни са за строителство. Очаква се при положителни метеорологични условия второто платно сред Поморие и Ахелой да е приключено в средата на 2018 година

Изпълнител на строително-монтажните работи на реконструкцията на път I-9 Слънчев бряг - Бургас е " Пътстрой Бургас " ЕООД. Стойността на контракта им е 21 563 497,44 лева с Данък добавена стойност. Строителният контрол ще реализира " Ен Ар Консулт " ЕООД. Техният контракт е на стойност 224 640 лева с Данък добавена стойност. Авторският контрол ще е на " Виа проект " ЕООД. Стойността на контракта за авторски контрол е 16 000 лева с Данък добавена стойност.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР