Четирикратният олимпийски шампион в дългите бягания (5000 и 10 000

...
Четирикратният олимпийски шампион в дългите бягания (5000 и 10 000
Коментари Харесай

На 37 г. Мо Фара подобри първия си световен рекорд

Четирикратният олимпийски първенец в дългите бягания (5000 и 10 000 м) Мохамед " Мо " Фара сложи първия международен връх навън в кариерата си, откакто на Диамантената лига в Брюксел измина 21 330 м за един час. По този метод 37-годишният сър Мо усъвършенства достижението на именития етиопец Хайле Гебреселасие от 2007 година - 21 285 м.

В бягането роденият в Сомалия английски лекоатлет имаше противник, а и поддръжка, в лицето на представителя на Белгия Башир Абди, който му оказа помощ да наваксат изоставането от графика на Гебреселасие в последната четвъпт от бягането. Фара, който не се бе състезавал от успеха си в Чикагския маратон предишния октомври, затвори 53 обиколки от по 400 метра, всяка приблизително за 67 секунди, с цел да стане 12-ият лекоатлет, записал името си измежду рекордьорите в нетрадиционното едночасово бягане.

" Не се предполагаше да подобря елементарно върха, само че, почтено казано, напряко си беше тежко тичане. Този връх стоеше от доста време - съобщи Фара, който неведнъж е упрекван, в това число и във Англия, в приложимост на неразрешени препарати, само че досега няма доказателства за това. - Бях доста разчувствуван да съм на пистата, тъй като бе първата ми поява на нея от доста време. "  

Фара се трансферира в маратонските и полумаратонски бягания след олимпийските си трофеи на 5000 и 10 000 м в Рио`16, само че предходната година реши да се върне на пистата, с цел да опита да отбрани златото си на 10 000 м на игрите в Токио 2020, които бяха отсрочени за следващата година поради ковид.

Малко по-рано в Брюксел бе усъвършенстван и върхът на едночасово тичане и при дамите. Направи го представителката на Нидерландия Сифан Хасан, която измина 18 930 метра, с 413 м повече от предходното достижение - на етиопката Диле Туне от 2008 година

Хасан, която също е родом от Етиопия, стана международна шампионка в бяганията на 1500 и 10 000 м на шампионата в Доха `19.

И тя, както Фара, е от питомците на скандално известния треньор Алберто Салазар от плана " Найки Орегон ". Салазар бе осъден за 4 години тъкмо преди международното състезание в Доха поради владеене на допингиращи субстанции, само че никой от спортистите му не понесе глоба.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР