Четири от всеки пет нови коли, продадени на норвежкия пазар

...
Четири от всеки пет нови коли, продадени на норвежкия пазар
Коментари Харесай

Електромобилите превзеха Норвегия - кой е най-популярният

Четири от всеки пет нови коли, продадени на норвежкия пазар през 2022 година, се задвижват от батерия, демонстрират данни, представени от " Ройтерс ". Скандинавската страна е международен водач по % електрически автомобили.

Техният близо 80-процентов дял в новите продажби е още по-впечатляващ на фона на ситуацията от преди 10 години - тогава новите коли на ток са били единствено 2,9%.
 Tesla регистрира растеж на доставките и рекордни продажби
Tesla регистрира растеж на доставките и рекордни продажби

Числата са в действителност впечатляващи

За втора поредна година водеща марка е Tesla с 12,2% дял от новите продажби пред Volkswagen с 11,6%. Именно на тези производители са и двата най-популярни модела - бестселърът Tesla Model Y и подгласникът VW ID.4. Отново от групата на VAG е и третият най-популярен електрически автомобил в Норвегия - Skoda Enyaq.

Не е безоблачно

Голям фактор за известността на електрическите автомобили в 5,5-милионна Норвегия е данъчната политика, която предизвиква покупката им пред моделите с дизелови и бензинови мотори. Това фактически понижава нездравословните излъчвания, само че и понижава приходите в бюджета с еквивалента на 4 милиарда $ на година, отбелязва " Ройтерс ".

Затова и лявоцентристкото държавно управление в Осло обмисля разновидности за облагането на по-скъпите возила. " Електрическият автомобил стана новата нормална кола за норвежците и това значи, че би трябвало да забележим по какъв начин използваме парите на данъкоплатците ", разяснява пред организацията секретарят на транспортното министерство Йохан Васара.

Един от препоръчаните разновидности се базира на тежестта на возилото - вид, който не е в интерес на електрическите автомобили, защото техните системи за задвижване са по-тежки.
 До 2035 година станциите за зареждане на електрически автомобили ще се нуждаят от повече сила от един дребен град
До 2035 година станциите за зареждане на електрически автомобили ще се нуждаят от повече сила от един дребен град

С нахлуване на електрическите автомобили в по-голям мащаб, търсенето на електричество ще нараства

В същото време от Норвежката автомобилна федерация разкритикуваха и неналичието на единна платформа за възнаграждение на другите мрежи от зарядни станции в страната. " За да сте добре квалифициран притежател на електрически автомобил в Норвегия, би трябвало да имате 10-15 приложения. Знаем, че доста хора отсрочват покупката на електромобил точно заради тази причина ", уточни представителят на организацията Тор Егил Браадланд.

От федерацията упорстват за решение вид " роуминг ", което да разрешава потреблението на разнообразни зарядни станции без нужда от особено приложение за всяка една от веригите.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР