Четири месеца след началото на 49-тото Народно събрание депутатите най-накрая

...
Четири месеца след началото на 49-тото Народно събрание депутатите най-накрая
Коментари Харесай

Борисов и Петков оглавиха комисиите с фокус върху външната политика, Пеевски е вън от конституционната

Четири месеца след началото на 49-тото Народно заседание депутатите най-сетне съумяха да дефинират управленията на непрекъснатите парламентарни комисии. Според финалното систематизиране най-голямата парламентарна група ГЕРБ-СДС получава и най-вече шефски места - 14, следва я Движение за права и свободи с 5 ръководители и " Продължаваме промяната - Демократична България " - с две.

Преди началото на гласуването " Възраждане ", Българска социалистическа партия, " ИТН " отхвърлиха да излъчат номинации и напуснаха пленарната зала. Трите партии трябваше да получат единствено по едно шефско място. Така, три комисии още веднъж останаха без непрекъснати ръководители.

 Депутатите отново се скараха за управленията на комисиите, а опозицията напусна залата Депутатите отново се скараха за управленията на комисиите, а опозицията напусна залата

Досега единствената комисия с постоянно управление бе тази по правни въпроси. Неин ръководител от " Продължаваме промяната - Демократична България ", който беше определен на база така наречен джентълменско съглашение сред ГЕРБ и обединението за ротация на ръководителя на Народното събрание и на правната комисия. Според последната сделка сред двете обединения, той ще бъде заменен от представител на ГЕРБ от идната пленарна сесия, т.е. от септември.

Членовете на комисиите пък бяха определени още преди два месеца, само че поради неразбирателството сред политическите сили ръководителите и заместниците им не бяха гласувани, а съвещанията бяха водени от депутати, Росен Желязков.

Сега новото систематизиране сред политическите сили е реализирано въз основа на поръчката на Кирил Петков още при започване на преговорния развой за лъчение на държавно управление, че в случай че се избере кабинет на обединението,, с цел да може да управлява изпълнителната власт. " Когато в Министерския съвет " Продължаваме промяната " има повече тежест, тежестта в комисиите би трябвало да е повече на ГЕРБ и това би трябвало да има положителен резултат за конкуренцията и колаборацията сред двете партии ", повтори тезата си Петков в сряда.

В резултат партията на Борисов получи управителните позиции в основни комисии: по външна политика, районна политика, енергетика, и защита. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов знаково пое управлението на комисията по външна политика, а Радомир Чолаков оглави комисията по конституционни въпроси, която ще има виновната роля да извърши конституционната промяна. Председател на районната комисия стана Николай Нанков, на тази по енергетика - някогашният отраслов министър Делян Добрев, а по защита - специалиста в региона Христо Гаджев.

Останалите председателски места отидоха при Даниел Митов, Десислава Атанасова, Деница Сачева, Красимир Вълчев, Костадин Ангелов, Вежди Рашидов, Евгения Алексиева и Рая Назарян, които оглавиха надлежно комисиите по надзор над службите за сигурност, вътрешна сигурност и публичен ред, труда и обществената политика, образованието и науката, опазването на здравето, културата и медии, правата на индивида и вероизповеданията и противодействието на корупцията.

 Партиите във властта реализираха нежно помирение, само че ще продължат да ръководят на сакат крайник Партиите във властта реализираха нежно помирение, само че ще продължат да ръководят на сакат крайник

Комисията по земеделие, която в началото беше избрана за " ИТН ", също получи ГЕРБ, а неин ръководител стана Десислава Танева.

Двете шефски позиции в " Продължаваме промяната - Демократична България " получиха съпредседателят на обединението Кирил Петков, който ще оглави комисията по въпросите на Европейския съюз и някогашният министър на електронното ръководство Божидар Божанов, който застава отпред на комисията по електронно ръководство. В сряда Петков съобщи, че комисията по въпросите на Европейския съюз ще се занимава с участието на България в еврозоната и в Шенгенското пространство.

За Движение за права и свободи останаха пет комисии, в това число основната комисия по бюджет и финанси. Нея оглави зам.-председателят на придвижването Йордан Цонев. Хамид Хамид пое управлението на комисията по икономическа политика, Небие Кабак - тази за децата, фамилията, младежта и спорта, Станислав Анастасов - комисията по околна среда и водите, а Халил Летфов - комисията по превоз и известия.

Три комисии останаха без ръководители поради невъзможността партиите да излъчат управление: тази за директното присъединяване на жителите и взаимоотношението с гражданското общество, за българите отвън страната и по туризъм. Последните две трябваше да получат Българска социалистическа партия и " Възраждане ", само че в последна сметка двете партии отхвърлиха да излъчат номинации за ръководители и зам.-председатели.

Пеевски - вън от конституционната комисия

 Борисов и Петков оглавиха комисиите с фокус върху външната политика, Пеевски е вън от конституционната
© Велко Ангелов

Депутатите направиха промени и в състава на няколко комисии., депутатът, глобен по световния закон " Магнитски " за корупция Делян Пеевски се отхвърли от комисията по конституционни въпроси, само че стана член на правната комисия на мястото на Гюнер Ахмед. Пеевски беше определен с, само че това докара до блокаж на комисията и до остра реакция от страна на " Продължаваме промяната - Демократична България ", която прикани Пеевски да се откаже от участието си в комисията. Тя ще бъде управлявана на ротационен принцип, а първото председателство ще поеме ГЕРБ в лицето на Екатерина Захариева. На мястото на Пеевски в комисията по конституционни въпроси отиде Гюнер Ахмед.

Освен Пеевски и водачът на придвижването Мустафа Карадайъ напусна комисията, която ще се занимава с измененията в главния закон. На негово място в нея влезе Артен Анисова. Водещият правист на партията Хамид Хамид пък стана член на комисия по икономическа политика и нововъведения, откакто напусна тази по вътрешна политика и сигурност.

Промени в съставите на комисиите направиха и ГЕРБ. Десислава Атанасова се отхвърли от участието си комисията за надзор над службите за сигурност, с цел да отиде в комисията по вътрешна сигурност и публичен ред. На нейно място отива Христо Терзийски, който пък отстъпва мястото си в комисията по предварителна защита на корупцията на Марин Маринов. Илияна Жекова пък от комисията за българите в чужбина се реалокира в комисията за директното присъединяване на жителите.

Рокади имаше и измежду депутатите от " Продължаваме промяната - Демократична България ". Бюнямин Хасан отиде в комисията по предварителна защита на корупцията, Росица Пандова - в комисията по опазване на здравето на мястото на Надежда Йорданова, която влезе в комисията по конституционни въпроси. Любен Иванов пък стана член на комисията по туризъм.

Небие Кабак стана член на спортната комисия, Гюнер Ахмед - на тази по вътрешна сигурност и публичен ред, Байрам Байрам - на комисията по околна среда и водите и туризма.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР