Четири медала - един златен и три бронзови, спечелиха българските

...
Четири медала - един златен и три бронзови, спечелиха българските
Коментари Харесай

Български момчета спечелиха медали на олимпиада по информатика в Япония

Четири медала - един златен и три бронзови, завоюваха българските възпитаници на 30-тата Международна олимпиада по информатика, която се организира от 1 до 8 септември в Япония.
В конкуренцията тази година участваха 339 състезатели от 87 страни.
Александър Кръстев от 11 клас на Математическа гимназия „ Д-р Петър Берон “във Варна завоюва златен орден, а Виктор Терзиев от 12 клас на Софийската математическа гимназия, Мартин Копчев от 8 клас на Природо-математическата гимназия " Акад. Иван Гюзелев " в Габрово и Радослав Димитров от 11 клас на Математическа гимназия " Акад. Кирил Попов " в Пловдив, завоюваха бронзови медали.
Ръководители на тима са гл. ас. Емил Келеведжиев от Института по математика и информатика при Българска академия на науките, и Антон Шиков, учител в школата по информатика „ Шикови “ в Ямбол.
Инициативата за осъществяване на Международна олимпиада по информатика е българска. През 1989 година, по предложение на акад. Благовест Сендов до ЮНЕСКО, в България се организира първата Международна олимпиада по информатика. Състезанието се организира в Правец от 16 до 19 май, а първи ръководител на олимпиадата е проф. други Петър Кендеров.
До 2017 година българските възпитаници са спечелили общо 100 медала – 25 златни, 41 сребърни и 34 бронзови, което класира страната ни на пето място в света.
Отборът се завръща с полет на Австрийските авиолинии на 8 септември (събота) в 23:00 часа на терминал 2 на летище София.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР