Четири кухи фирми с имена на управители без лица и

...
Четири кухи фирми с имена на управители без лица и
Коментари Харесай

Кухи фирми блокираха поръчки за 200 милиона лева, за рекет ли?

Четири кухи компании с имена на шефове без лица и биография, без пари, служащи и машини блокираха единствено в границите на последните 4 месеца строителни поръчки на обща стойност 200 милиона лв. без Данък добавена стойност.
Сред най-активните е " Зара брокер " ЕООД – Стара Загора. Със своите 2 лв. капитал и 7 тъжби тя е стопирала поръчки за над 60 млн. лв..
Тя се прояви за първи път през февруари месец, когато спря обекти на Агенция „ Пътна инфраструктура “ в три области – Смолян, Кърджали и Благоевград, за 44 млн. лв.. След това притихна за известно време, само че още веднъж блесна на 20 април. Само за един ден – петък, с тъжби пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) тя е стопирала други шест процедури за над 16 милиона лв., този път на общини.
Заради жалбите в Твърдица ще почакат с рехабилитацията и реконструкцията на улици за 1,6 млн. лв. . В Черноочене с тъжба са " маркирани " общински пътища за над 3,3 млн. лв. . Във Велинград е потърпевша пътната поръчка за 2,6 млн. лв. . В Симеоновград – реконструкцията на ВиК-мрежи за 500 000 лв. . Във Вършец е спряна реконструкцията на пътища за 3,3 млн. лв. . Потърпевша в Пловдив е рехабилитацията на бул. " Кукленско шосе " от ул. " Даме Груев " до общинската граница за съвсем 5 млн. лев .
Както Actualno.com към този момент писа, друга компания с 2 лв. капитал - " Пътна маркировка " ЕООД от Стара Загора, блокира поръчки на обща стойност над 80 млн. лв. . Нейният шеф Живко Жеков се оказа с вписан настоящ телефон в Търговския указател. Другите са неоткриваеми. А той изясни, че е упълномощил строителния бизнесмен Сашо Желязков да работи от негово име. Жеков дори не знаеше, че компанията му е работила във щета на страната и общините Пловдив, Чирпан, Сливен, Гълъбово, Хисаря, Смолян, Мадан.
Преди няколко дни с нас се свърза юристът му и съобщи, че с автограф на шефа са оттеглени всички тъжби, подадени пред Комисия за защита на конкуренцията. По поръчките има отвод от формиране на произвеждане. Спрените поръчки обаче още не са рестартирани.
Actualno.com разполага с фотокопие на тъжба, от която е видно, че индивидът, комуто Жеков е дал пълномощие да го съставлява, написа жалбите до Комисия за защита на конкуренцията от името на действителния притежател и шеф (тоест Жеков), а поставя собствен автограф под документите.


" Аероспециал 91 " ЕООД на 57-годишния софиянец Христо Василев Георгиев също се задейства в прекъсването на строителни поръчки от началото на тази година . До през днешния ден нейно дело е блокажът на 11 обекта за близо 42 млн. лв.. Последно кол в колелото е комплициран на Община Свищов за саниране на 17 жилища по Оперативна стратегия " Региони в напредък " на стойност 2,2 млн. лв.. Проследяването на притежателя на тази компания води до зала " Универсиада " в София, чийто надзор медийни изявления свързват с Делян Пеевски.
Фактът, че компанията е записана главно с комерсиална активност, че няма регистрация в Камарата на строителите и не е поставила камък върху камък, не е спънка за шефа ѝ да попречи на другите да строят. Като в Златарица да вземем за пример - да рехабилитират улици за над 1,7 млн. лв., в Троян да създадат сепарираща и компостираща апаратура за 4,3 млн. лв., в Лом да обновят градски пространства и учебни заведения за 8,8 млн. лв., във Велико Търново да модернизират учебни заведения и детски градини за 5,8 млн. лв., в Гоце Делчев да обновят учебни заведения и детски градини за 4,6 млн. лв., в Плевен да санират четири блока за 4 млн. лв., в Стражица да рекултивират хранилище за боклуци с 1,1 млн. лв., на ПУДООС да изградят модели за краткотрайно предпазване на рискови битови боклуци в Разград, Левски и Созопол за 1,9 млн. лв., на Групово дело " ПБЗН " да модернизират центрове за реакция при наводнения за 6,3 млн. лв..
От Комисия за защита на конкуренцията са написали 30 писма на компания " Аероспециал 91 ", които не са отишли до шефа, тъй като на адреса, вписан публично за офис, такава компания не е открита.
Особено мистериозна е появяването на компания " ДХП Инженеринг " ЕООД. Тя сякаш замества " Пътна маркировка ". Факт е, че след реакцията на нейния автентичен притежател Жеков да отдръпна жалбите, подадени от неговия акредитиран представител, няма нови спрени от нея обекти.
За сметка на това от 30 март до петък – 20 април, изникнаха общо 9 тъжби на " ДХП Инженеринг ", с които са спрени обекти за 12,3 млн. лв. . Потърпевши са строителни поръчки на общините Кричим, Костенец, Червен бряг, Разлог, Брегово, Разград (с две поръчки), Велики Преслав и Министерството на образованието и науката.
Едноличен притежател на сдружението е незнайната 46-годишна софиянка Румяна Василева Иванова. Обвито в тайнственост лице. Тя е придобила компанията през 2016 година от Драгомир Падарев, който е търгувал с Русия преди години. През същата година ѝ е трансферирана и друга компания - " Стойчев Къмпани Груп " ЕООД от перничанина Стефан Стойчев . Търговският указател свързва името на Стойчев с ръководството на " Мултифарма " ООД, в която са били съдружници с починалия под земята необут Иво Карамански и Марин Попов .

В сметката до 200 милиона не влизат блокираните от ромската овчарка Анка от Антоново (Търговищко) четири поръчки на обща стойност 35,6 млн. лв. , три от които на Община Пловдив и една на Сливен. Жалбите за тях от компанията ѝ " Ремс Строй " ЕООД в Комисия за защита на конкуренцията постъпиха в края на предходната и началото на тази година и са към този момент рестартирани. Писмата от антимонополната комисия не могли да стигнат до получатела, тъй като жалбоподателката не е открита там.
Според осведомени по няколко съществени аргументи в България се стопират огромни поръчки от дребни компании . По политическа линия - с цел да навредят на дадения възложител да си реализира задачите или за да рекетират възложителя, респективно изпълнителите против избрана сума пари да " пуснат " поръчката.
В описаните случаи е мъчно да се допусна политическа причина, тъй като се предизвикат разнообразни по политическа принадлежност кметове. Естествено най-вече са от ГЕРБ, само че те са и съразмерно по отношение на останалите градоначалници в България максимален брой. Подозрителна остава другата алтернатива. За рекет обаче не приказват обществено нито длъжностните лица (възложители), нито изпълнителите - тъй като общественото говорене за рекет има правосъдни последици. По-лесен вид евентуално е да бъде платено, да бъде изчакано да се разблокира поръчката и да се продължи напред.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР