Четири континента, десетки компании и инвестиционни фондове и държавни облигации

...
Четири континента, десетки компании и инвестиционни фондове и държавни облигации
Коментари Харесай

От Тесла до Али Баба: Къде са парите ни за втора пенсия

Четири континента, десетки компании и капиталови фондове и държавни облигации от Чили до Индонезия и Филипините - по този начин в резюме наподобява картата на вложенията, които универсалните пенсионни фондове вършат с парите ни за втора пенсия.

Към 30 юни 2022 година десетте фонда ръководят 15,846 милиарда лева, което връща спестяванията на равнището отпреди една година макар импортираните в това време осигуровки. Намалението на чистите активи за половин година е близо 897 млн. лева, а брутните приходи от вноски за първото полугодие на 2022 година са 931,283 млн. лева За съпоставяне - през декември активите бяха 16,743 милиарда лева Още през януари обаче на международните тържища стартира да се усеща рецесията, която се задълбочи с началото на войната в Украйна. Шест от нашите фондове са с негативна рентабилност за интервала юни 2020 - юни 2022 година, като най-големият спад е до минус 2,29.

Сривът в активите се вижда и в насъбраните средства в самостоятелните партиди. В края на юни 2022 година междинната сума в партидите, в които е направена най-малко една вноска за последните 12 месеца (т.е. това са настоящо настоящи партиди), е 5443,45 лева - с 362,22 лева по-малко в сравнение с е била в края на декември 2021 година (5805,67 лева.) макар в това време импортираните осигуровки. Всеки обезпечен е внасял приблизително 82,64 лева месечно за втора пенсия, демонстрират данните за първите шест месеца на годината. За съпоставяне - през 2021 година междинната месечна вноска е била 71,95 лева Усреднените данни се показват публично в статистиката на КФН, само че постоянно с предизвестието, че събитията при всеки обезпечен са строго самостоятелни - партидата зависи от интервала на обезпечаване, размера на осигурителния приход, пенсионния фонд и пр.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР