Четири жалби заради публикуване на лични данни на служители на

...
Четири жалби заради публикуване на лични данни на служители на
Коментари Харесай

Иванчева и Петрова искат ГДБОП да разкрие кой е пуснал личните данни по делото им

Четири тъжби поради издание на персонални данни на чиновници на КПКОНПИ, подсъдими, очевидци, политици, движимости и поемни лица пуснаха някогашният кмет на столичния регион " Младост " Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова.

Те питат кой разгласява в интернет персоналните данни по делото " Иванчева " - хакер, спецсъд или прокуратурата. Незаконно са оповестени 127 документа (над 1200 страници) с ЕГН, адрес и други персонални данни на 100 лица, свързани по делото.

Публикувани са данните на основния проектант на София Здравко Здравков, на служители на реда, специалисти от Министерство на вътрешните работи, от ДАНС и от КПКОНПИ. Личните данни на представители и притежатели на строителните компании " Артекс ", " Гаранти Коза ", на Националната асоциация на строителните бизнесмени и на други хора свободно са разпратени до мрежата.

От страна на Иванчева и Петрова има оптимално подробни - имена, ЕГН, адреси, цивилен статус, имена на родственици, банкова информация, данни за здравословни проблеми и други.

На един от уеб страниците, където са открити персоналните данни на хора, свързани с делото Иванчева, имало и 125 файла по делото. Възможно е това да е хакерска офанзива, само че е допустимо да бъде и нерегламентирано изпращане от длъжностни лица. Близките на Иванчева и на Петрова се притесняват, че може в интернет да са изтекли данни по още доста каузи в Спецсъда. Всичко това може да има отрицателен резултат освен върху засегнатите физически лица, само че и за правосъдната система и за националната сигурност, сигнализират от страна на Иванчева.

Според създателите на сигнала до ГДБОП, Върховен касационен съд, Инспектората на Висш съдебен съвет и до Комисията за отбрана на персоналните данни, обстановката е трагикомична.

По време на 10-часовия арест в центъра на София чиновниците на КПКОНПИ са с маски, а в този момент ЕГН-тата (и на подсъдими, и на арестуващи - б.р.) се популяризират свободно в интернет посредством файлове, основани от съда и прокуратурата, недоумяват околните на Десислава Иванчева.

Това е нарушаване на Регламент (ЕС) 2016/679, на Закона за отбрана на персонални данни и на Закона за правосъдната власт, безапелационни са те.

Според сигнала, подаден до четирите институции, има безспорни доказателства, че на 14 май единият от файловете с персонални данни е изпратен от чиновник на специализирния съд. На 5 юни 2019 г пуснахме тъжба до Инспектората към Висшия правосъден съвет и Върховен касационен съд, само че към този момент шест седмици институциите мълчат, пишат създателите на сигнала.

Докато чакат отговор, те откриват още 126 файла с персонални данни. Те недоумяват дали това е хакерска офанзива или профилираният съд и прокуратурата жестоко погазват законите!

Ако това е хакерска офанзива - значи са застрашени данните на хиляди хора и документите по стотици знакови каузи за тероризъм, опиати, трафик на хора, проведени незаконни групи и закононарушения на високите етажи на властта. Всичко това може да има унищожителен резултат върху правосъдната система и националната сигурност.

Жалбите бяха подадени следобяд на 22 юли 2019 година /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР