Четири екологични групи са предприели съдебни действия срещу френския гигант

...
Четири екологични групи са предприели съдебни действия срещу френския гигант
Коментари Харесай

Зелените групи се насочват към френската TotalEnergies за „климатициден“ проект в Танзания, Уганда

Четири екологични групи са подхванали правосъдни дейности против френския колос TotalEnergies по изказвания за " климатицид " във връзка със противоречив петролен план в Танзания и Уганда, споделиха техните юристи в понеделник.

Групите – Darwin Climax Coalitions, Sea Shepherd France, Wild Legal и Stop EACOP-Stop Total – подадоха своя иск на 22 септември, заявявайки, че TotalEnergies „ към този момент не би трябвало да продължава умишлено, свободно и безнаказано да подхранва изменението на климата ", споделиха юристите Уилям Бурдън и Винсънт Бренгарт.

" Време е компанията да бъде държана виновна за нейните действия ", споделиха те, добавяйки, че правосъдният иск е невиждан, като се търси наказателна присъда " за обстоятелства, наподобяващи климатицид, който до момента имаха място единствено пред гражданските съдилища “.

Групите споделят, че със своя източноафрикански петролопровод (EACOP) TotalEnergies носи отговорност за такси, в това число заличаване, щета или утежняване на имущество, принадлежащо на други лица, което е евентуално да сътвори заплаха за хора, и крах да се оправи с злополучие.

Human Rights Watch (HRW) през юли настоя за прекъсване на плана, откакто TotalEnergies и Китайската национална офшорна петролна корпорация предходната година подписаха договорка за 10 милиарда $ за създаване на нефтени залежи в Уганда и превозване на недопечен нефт през 1445 километра (900 мили) водопровод до пристанището Танга в Индийския океан в Танзания.

Правозащитници и екологични групи осъдиха договорка, която също беше изправена пред рецензии в Европейския парламент.

TotalEnergies споделя, че почти 100 000 души, разселени от плана, са били заслужено обезщетени и са взети ограничения за запазване на околната среда.

Проектът включва продупчване на към 400 нефтени кладенци в естествения парк Мърчисън Фолс, резерват за биоразнообразие и най-големият народен парк в Уганда.

Компанията съобщи в понеделник, че не е осведомена с най-новите правни деяние и какво се надява да реализира, като сподели на AFP, че „ прави интервенции в сходство със своите оперативни стандарти и със закони и разпореждания “.

Френски цивилен съд по-рано тази година отхвърли на процедурни учредения удивително дело против компанията за план, откакто няколко неправителствени организации заведоха дело с искане да го спре.

Президентът на Уганда Йовери Мусевени даде обещание да продължи, заявявайки, че страната без изход на море, раздраната от беднотия страна ще се радва на стопански подтик от плана.

В последните обвинявания, асоциации споделят, че тръбопроводът ще докара до „ съществено обедняване на локалното население “ и ще засегне съществено локалната околна среда.

Френската неправителствена организация Les Amis de la Terre започва първото правосъдно дело против плана през 2019 година

Казвайки, че тръбопроводът е не съблюдават Парижкото съглашение от 2015 година за понижаване на световните въглеродни излъчвания, юристите в последното дело предизвестиха за „ безпорядък “, произлизащ от покачващите се температури, в случай че сходни планове се осъществят.

Те приканиха френските управляващи да „ принудят TotalEnergies да промени коренно своята капиталова тактика за фрапантно понижаване на вложенията в изкопаеми горива и всеобщо създаване на възобновими сили ".

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР