Четири дни - толкова бяха необходими, за да се стигне

...
Четири дни - толкова бяха необходими, за да се стигне
Коментари Харесай

Напиши декларация, спаси депутат

Четири дни - толкоз бяха нужни, с цел да се стигне до развръзката в абсурда към депутата от ГЕРБ Делян Добрев поради назначението на негови доближени на основни позиции в локалната власт в изборния му регион Хасково от определения по самодейност на партията кмет Добри Беливанов.

В неделя сутринта в телевизионния ефир Добрев ритуално разгласи желание да се отдръпна от всички заемани постове - регионален партиен водач, народен представител и ръководител на енергийната парламентарна комисия. Аргументът беше " с цел да не тежи на държавното управление ", а съгласно версията на депутата решението му било обявено на водача на ГЕРБ и министър председател Бойко Борисов.

Мълчанието на Борисов през идващите дни и отводът му да заеме ясна позиция през днешния ден " за " или " срещу " отстраняването породи подозрения по какъв начин тъкмо са се развили събитията и до каква степен има разминаване сред мнението му и позицията на заместника му Цветан Цветанов, който с плам пази хасковския партиен водач. Така или другояче тази заран парламентарната група на ГЕРБ в обединен строй отбраняваше в залата Делян Добрев макар многократните му заявки, че желае да напусне, и го остави на депутатската банка надали не срещу волята му.

Всички като един

Сцената, в която политик хвърля оставка с обяснението за кардинално основание, само че тя бива отхвърлена, към този момент е играна нееднократно в ръководството на Борисов (с най-сериозни последици се оказа казусът отпреди две години, когато министър председателят разубеди тогавашния началник на Военновъздушни сили и сегашен президент Румен Радев да напусне поста си). Борисов също е подавал оставка като основен секретар поради яхтения скандал през 2003 година, само че тогавашният министър-председател Симеон Сакскобургготски отхвърли да се лиши от услугите му.

Различното в този случай беше масираната акция в отбрана на Добрев от локалните организации на партията, които за два дни засипаха централата и медиите с заявления. Доколко има съвпадане сред интензивността на структурите и демонстративната поддръжка за Добрев от отговорника за тях в партията - зам.-председателя Цветан Цветанов, може единствено да се гадае. Факт е обаче координираността в изявите на структурите и впечатляващите сходства в метода, по който показват позицията си.

Декларациите заваляха през няколко минути след 15 ч. на почивната и обичайно спокойна откъм вести неделя. Тон даде столичната организация, последвана в границите на час от партийците в Разград, женската и младежката организация на ГЕРБ. До края на деня имаше към този момент 20 писма, а в понеделник се регистрираха още пет организации. Проверка на разпращаните от пресцентъра на партията известия и на уеб страницата на ГЕРБ демонстрира, че от позиции за Добрев са се въздържали единствено няколко структури в Северна България, като Видин, Монтана, Враца, Търговище и Плевен.

Подробен прочит на публикуваните заявления пък демонстрира, че с изключение на по време текстовете имат впечатляващо подобие в структурата и изразните средства.

Увод: Той е млад, честен, експерт

Изходната точка е високата оценка за персоналните и професионалните качества на Делян Добрев. Надлежно се изброяват многочислените му длъжности през последните години - народен представител, министър на стопанската система, енергетиката и туризма в първия кабинет " Борисов ", ръководител на енергийната комисия в сегашния и предходния парламент, като се подчертава на възрастта и професионализма му.

Съпартийците на Добрев от цялата страна го разказват със сходни изрази: " добър и заслужен човек, другар, съидейник, стойностен експерт и политик, потвърдено почтен и честен човек, с безспорни качества и подготвеност, морал и почтеност, потвърдил се политик, правилен на идеята за стабилизиране на страната, един от младите и качествени хора в българската политика, с мъжко и почтено държание, честен, компетентен и можещ, чист заслужен младеж, потвърден специалист и експерт ".

Подчертават се заслугите му за просперитета на община Хасково след четирите мандата на някогашния кмет Георги Иванов и замяната му с издигнатия от ГЕРБ Добри Беливанов (макар предходната седмица партията да отдръпна доверието си от Беливанов, което отключи скандала). Част от структурите, като русенската, акцентират с признателност помощта на Добрев и за други области в страната в качеството му на депутат и някогашен министър. На няколко пъти се акцентира ролята му на " учредител " на стратегиите за саниране на жилищните здания и за понижаване на административната тежест пред бизнеса.

Добри Беливанов също попада в текстовете, само че като антагонист. Той е определян от структурите като " провален общински кмет " и " несъответствуващ човек ", упрекнат е в конформизъм, а издигането му е отчитано като главната неточност на Добрев. Почти същите думи употребява и Цветан Цветанов на срещата за изясняване на проблема в Хасково в понеделник вечер: " Единственото нещо, от което се срамя, е издигането на Добри Беливанов за кмет на Хасково, тъй като той е човек, зависим на непознати ползи. "

Изложение: Българска социалистическа партия отстрелва най-силните

Основно място в декларациите е отредено на Българска социалистическа партия като подстрекател на несправедливите обвинявания. Социалистите - без значение дали са директно посочени или не са упрекнати в операции, спекулации, фалшификации и откровени неистини. Текстовете демонстрират афинитет към устойчиви словосъчетания като " интензивно мероприятие ", " евтини сензации " и " политически интриги ". От ГЕРБ подозират, че левицата прибягва до способи като " да отстреляме най-силните персони в нашия зложелател " и " оклеветяване " на най-перспективните съперници и " жигосване " на сполучливите хора.

Част от организациите, като столичната, уголемяват историческата вероятност, отбелязвайки, че става дума за " злото отляво, което към този момент близо век мъчи България ". В Ловеч виждат в изказванията на Българска социалистическа партия " нападателно държание за дестабилизация на страната ", а женската организация акцентира, че оставката " ще налее вода в мелницата на занимаващите се с подривна активност леви партийни хакери ". Вицепремиерът и водач на НФСБ Валери Симеонов, който единствен от съдружните сътрудници на ГЕРБ във властта, популяризира позиция за поддръжка, насочва нападки с изключение на към Българска социалистическа партия и персонално към депутата Елена Йончева поради обвиняванията й против Делян Добрев.

Заключение: Недейте

Почти без изключение в позициите се заявява поддръжка за депутата Делян Добрев. Ключовата дума, която явно би трябвало да ускори убедителността на изказванията, е " безапелационен ": създателите показват " безапелационна и цялостна поддръжка ", застават " изрично зад Добрев ", показват " изрично противоречие " с оставката му и така нататък

В умозаключение има избор сред два апела: или към Добрев - да се откаже от желанията си и да остане, или към управлението и народните представители - да не одобряват отдръпването му.

Тук-там декларациите излизат от контури модел, като допълват разсъжденията си с метафизичен цитати. ГЕРБ - София, залага на Едмънд Бърк: " Единственото нещо, от което се нуждае злото, с цел да победи, е положителните хора да не вършат нищо. " Същият откъс, само че преразказан и без споменаване на създателя, употребяват младежите от партията, които оповестиха позицията си половин час по-късно. Женската организация пък онагледява аргументите за " бруталните, зли, нагли политически дейности на опозицията " с думите на Бъртранд Ръсел: " Едно от неприятните свойства на нашето време се състои в това, че тези, които изпитват убеденост, са глупавите, а тези, които имат въображение и мисъл, са изпълнени със подозрение и колебливост " (най-често перифразиран у нас като " Проблемът на света е, че глупавите са самоуверени, а умните постоянно се двоумят " ).

В телевизионно изявление във вторник зам.-председателят на Народното събрание Цвета Караянчева отхвърли да има съгласуваност в дейностите на локалните организации: " Всичко случило се беше извънредно непринудено, тъй като не можем да оставим някой да очерня по този ужасяващ метод наш сътрудник. "

Подобна " спонтанност " се вписва изцяло в духа на опорните точки, които дефинират обществените изяви и на ръководещите, и опозицията през последните години (независимо в коя от двете функции са ГЕРБ и Българска социалистическа партия, да не забравяме първия обществен скандал по тематиката - с изтеклите опорни точки на левицата против възбраната за пушене на закрито).

Точно това, че " всичко случило се беше извънредно непринудено ", т.е. този метод на мислене и това държание са присъщи на депутати и деятели е неприятната вест - при по този начин обрисувалото се равнище на политическата класа изгледи за отделяне от папагалското повторение на клишета по заложена от някой властови център теза освен не се обрисува, а е на път напълно да подмени диалозите за каквато и да била политика.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР