Четири дни след пожара в Природния парк "Шуменско плато" от

...
Четири дни след пожара в Природния парк "Шуменско плато" от
Коментари Харесай

Напълно е потушен пожарът на Шуменското плато

Четири дни след пожара в Природния парк "Шуменско плато " от Североизточното държавно дружество /СИДП/ регистрират, че огънят е загасен изцяло и няма заплаха за боровите гори в региона.

Вчера, след оглед на вредите е открито, че са опожарени осем декара от боровата гора над скалния феномен "Мечката ". Според горските стражари мощният вятър и сухите борови иглички са основали действителна заплаха за изпепеляване на насажденията в региона.
В гасенето на пожара в понеделник са взели участие 47 индивида от пожарната в Шумен, от Североизточното държавно дружество, ДГС - Шумен, ДГС - Преслав и ДЛС - Паламара, прецизират от пресцентъра на СИДП.

"Този път бяхме на ръба, само че ни се размина с помощта на положителната организация и на помощта, която ни оказаха сътрудниците от другите стопанства и от пожарната. Ако не бяхме работили в синхрон и не бяхме реагирали незабавно на сигнала, провалите щяха да бъдат доста огромни и за един час щяха да бъдат опожарени иглолистните насаждения на целия Илчов баир; щяхме да се върнем 70 години обратно ". Това разяснява през днешния ден заместител - шефът на ДГС - Шумен инж. Тодор Геронтиев. Той означи, че това е най-големия пожар на територията на парка за последните години.

По думите на шефа на СИДП инж. Веселин Нинов бързата и навременна реакция на всички, които са взели участие в преодоляването на огнената буря са спомогнали да бъде избавен от опожаряване емблематичния за шуменци Илчов хълм.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР