Четири държави са оттеглили решенията си за признаване независимостта на

...
Четири държави са оттеглили решенията си за признаване независимостта на
Коментари Харесай

Сърбия: Четири държави оттеглят решението си да признаят Косово

Четири страни са отдръпнали решенията си за признание независимостта на сръбската провинция Косово и Метохия.

Това съобщи в петък сръбският външен министър Никола Селакович.

Той направи изказването след съвещание на Държавния съвет за национална сигурност.

" Съветът за национална сигурност упълномощи президента да разгласи, когато откри за добре, за кои страни става дума " , сподели Селакович, представен от сръбския ефирен и радио канал RTS.

Министърът означи, че Сърбия дава късмет на страните членки на Съвета на Европа да откажат да одобряват Косово и Метохия в организацията.

" По този метод желаеме да покажем подготвеност за договаряния и намиране на решение посредством разговор, а не едностранно ", акцентира Селакович.

Той добави, че сръбското държавно управление ще продължи да подхваща дейни стъпки, с цел да подсигурява, че допустимо най-вече страни откажат да признаят независимостта на самостоятелната област Косово и Метохия, като уточни, че в тази борба сръбските управляващи ще се управляват от държавни и национални ползи.
 Вучич: Косово в Съвета на Европа е нарушаване на Вашингтонското съглашение
Вучич: Косово в Съвета на Европа е нарушаване на Вашингтонското съглашение

Сърбия ще направи всичко допустимо да се отбрани, само че " менторите на Прищина са доста по-силни "

Съветът за национална сигурност на Сърбия беше призован по-рано в петък по отношение на обстоятелството, че предния ден косовските управляващи подадоха публично заявление за приемане на провинцията в Съвета на Европа.

Сръбската самостоятелна област Косово и Метохия, обитаема с етническо албанско болшинство, едностранно разгласи самостоятелност от Сърбия през 2008 година след кървясъл спор. Повечето западни страни признаха тази стъпка, само че Белград продължава да счита тези земи за неразделна част от сръбската страна.
 Косово се надява на участие в Съвета на Европа след напускането на Русия
Косово се надява на участие в Съвета на Европа след напускането на Русия

Досега имаше риск всяко кандидатстване да се провали

Припомняме, че ден по-рано президентът на Сърбия Александър Вучич сподели, че е получил публична информация, че Косово е кандидатствало за участие в Съвета на Европа.

Той сподели, че с това Прищина е посочила, че брутално е нарушила и потъпкала Вашингтонското съглашение, след 10 години потъпкване на Брюкселското съглашение, както и на Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.

" Ще създадем всичко допустимо, с цел да покажем, че можем да се борим, да защитим страната си, менторите на Прищина са доста по-силни, тази игра се води от основни западни страни, а ние сме дребна свободолюбива страна, която резервира своя суверенитет и правата си да взема решение ", сподели Вучич.

Президентът на Сърбия акцентира, че няма да има " отдръпване и поддаване на изнудване, ще създадат всичко, с цел да признаем така наречен Косово, а от нас зависи да защитим страната си ".

" Така нареченото Косово получи поддръжка от Съединените щати за присъединение към " Партньорство за мир ", всичко това не коства доста за тях, в случай че не получат зелена светлина от Сърбия ", добави президентът.

Вучич сподели още, че " това има спомагателен резултат върху връзките в района ", чудейки се " кому е нужно това и кой е убедил Прищина да внесе тази самодейност ".
 Вучич: Сърбия е под напън да признае Косово поради Путин
Вучич: Сърбия е под напън да признае Косово поради Путин

Двете страни обтегнаха връзки поради изказванията на съветския президент

" Ние няма да признаем независимостта на Косово, само че нашият отговор би трябвало да бъде интелигентен и умен, с цел да запазим мира и стабилността, да бъдем твърди, мощни и непрекъснати в отбрана на нашите ползи в желанието да реализираме решение посредством компромис и да зачитаме подписаното ", разяснява Вучич.

През март Европейската самодейност за непоклатимост (ESU), основан в Берлин мозъчен концерн, прикани Косово да кандидатства за участие след прекъсването на Русия и съобщи, че Прищина има всички нужни гласове, с цел да се причисли към организацията, като се има поради, че 34 от нейните 46 членове признават Независимостта на Косово.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР