Чета европейски доклад за българското здравеопазване за последните една-две години.

...
Чета европейски доклад за българското здравеопазване за последните една-две години.
Коментари Харесай

До болка познато

Чета европейски отчет за българското опазване на здравето за последните една-две години. Звучи познато - сходни обстоятелства, същите трендове като в различен отчет отпреди... осем години. Чета трети отчет - звучи като отчета отпреди още 12 години... До болежка познато.

Българинът заплаща два и половина пъти повече от европееца за лекарства за извънболнично лекуване, само че живее приблизително със седем години по-малко.

Годишно на българина му се падат приблизително по 509 евро за болнично лекуване, само че все излиза недоизлекуван от болничното заведение. И все би трябвало от джоба си да заплаща за инжекции, които вкъщи ще му прави сестра от болничното заведение в извънработно време.

Профилактични прегледи за рак на българина се падат през година-две след избрана възраст. И хоп - откриват му нещо. Нещо, което е можело да бъде намерено и по-рано, и би му икономисало страдания. Би коствало доста по-малко и на него, и на осигурителя му, и на страната.

Здрав човек - здрава национална стопанска система. Но за профилактика се отделят 3 на 100 от парите за здраве... През 2017 година едвам 13,4 % от българките на 20-69 години са минали на скрининг за рак на маточната шийка и 58 на 100 от европейките.

С такива данни не може да се твърди, че българинът живее в Европа.

Програми се пишат. Но извършват ли се?

Европейската статистика все обобщава, че българинът си доплаща към половината от лекуването и все е измежду най-болните европейци. Умира от лечими и предотвратими заболявания.

Българинът това го знае.

Но за какво управниците му четат европейските отчети единствено " за сведение " и цитират числата когато и както им е угодно?

Защо единствено приказват това, което всеки знае, само че не вършат нищо, с цел да го трансформират?

Не знаят какво да вършат ли? Не знаят какво да обещаят, тъй като не знаят по какъв начин? Или не смеят да поемат отговорност? Или пазят нечии ползи?

Да, здравето е скъпо " наслаждение ". И желае задоволително медицински сестри, задоволително и съвременно оборудвани коли за спешна помощ и медицински хеликоптери, задоволително лекари - млади и стимулирани да работят даже в затънтено планинско село. Е, и?

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР