Издирваният от българските разследващи за трафик на наркотици Христофорос Никос

...
Издирваният от българските разследващи за трафик на наркотици Христофорос Никос
Коментари Харесай

Разследване на Би Би Си разкрива как Ружа Игнатова е била охранявана от Таки

Издирваният от българските проверяващи за трафик на опиати Христофорос Никос Аманитидис – Таки е отговарял за физическата сигурност на търсената от ФБР Ружа Ингатова. Това се споделя в следствие на Би Би Си, което е в границите на материал на английската социална медия, обвързван с българската " криптокралица ".

Ричард Рейнхард, който стартира следствието на OneCoin за американската работа за вътрешни доходи дружно с ФБР, описа пред Би Би Си за основен персонаж, който проверяващите в никакъв случай до момента не са назовавали обществено.

" Казаха ни, че сякаш огромен наркопласьор отговарял за физическата ѝ защита ", описа Райнхард в първото си изявление след пенсионирането си в края на 2023 година

" Таки се появяваше нееднократно, не беше като да е било еднократно. Това беше повтаряща се тематика ", прибавя той.

Това съвпадаше с информацията, с която към този момент разполагахме - през 2019 година американските държавни адвокати бяха декларирали, че ръководителят на защитата на Игнатова е бил огромна фигура от проведената престъпност в България, само че не го бяха посочили.

" Разполагаме с доказателства, че един доста важен, в случай че не и най-известният наркотрафикант на всички времена в България, е бил тясно обвързван с OneCoin и е служил като персонална защита на Ружа Игнатова ", сподели помощник-адвокат.

Това е същият " началник на защитата ", за който различен юрист на американското държавно управление съобщи, че е " забъркан в изгубването " на Игнатова в съда ден по-рано.

Според Райнхард Игнатова е била доста по-изтънчен нарушител, в сравнение с множеството хора осъзнават.

" Това е като нарушител от вида „ бели якички “, комбиниран с наркотрафикант или мафиот на стероиди ", изясни той.

Тази доктрина наподобява се поддържа от изтекли документи на Европол, които демонстрират, че преди Игнатова да изчезне през 2017 година, българската полиция е открила връзки сред нея и Таки.

В документите полицията подозира Таки, че е употребявал финансовата мрежа OneCoin за изпиране на доходи от трафик на опиати.
Митичен статут
В родната си България Таки има съвсем митичен статут - нещо като Ел Чапо или Пабло Ескобар . Широко публикувани са съмненията, че той е началник на българска проведена незаконна група и плодороден контрабандист на опиати.

Той и неговите съдружници са разследвани за въоръжени грабежи, контрабанда на опиати и убийства, само че в никакъв случай не са били подведени под отговорност за нищо.

" Когато приказваме за Таки, той е главата на мафията в България. Той е извънредно всесилен ", сподели някогашният български заместник-министър Иван Христанов, който през 2022 година проверява изказванията, че Таки е управлявал незаконна мрежа благодарение на корумпирани чиновници - и счита, че това е по този начин.

" Таки е призракът. Никога няма да го видите. Само ще чуете за него. Той ви приказва посредством други хора. Ако не го слушате, просто изчезвате от земята. Единственият човек, който може да я защищити от всички тези следствия, в това число от задгранични организации - това е Таки ", добави той.
Дубай
Смята се, че Таки понастоящем живее в Дубай , където Игнатова си е купила първокласен пентхаус и където в банковите ѝ сметки са постъпили десетки милиони долари от измамата с OneCoin.

Макар да не е известно по какъв начин Таки и Игнатова са се срещнали и дали той е взел участие в OneCoin през цялото време, голям брой източници настояват, че са имали близки персонални връзки и че той е бил кръстник на щерка ѝ.

Един от българските източници съобщи, че тя може да е плащала на Таки до 100 000 евро на месец за отбрана.

Изглежда, че има и други финансови връзки сред нея и Таки. В документите на Европол се загатва за комплицирана договорка за продажба на имот на българското черноморско крайбрежие, която свързва една от фирмите на Игнатова със брачната половинка на Таки.

Документите на тайната полиция са предадени на Би Би Си от Франк Шнайдер, някогашен разузнавач и консултант на Игнатова. Той описа, че остарялата му шефка е работила с " мошеници " и " гангстери ", и добави: " Няма да ви кажа кой, тъй като имам семейство... Това е в действителност сериозна проведена престъпност ".

Но в последна с метка бранителят на Ружа Игнатова може би се е трансформирал в агресор.

През 2022 година на българския проверяващ публицист Димитър Стоянов е връчен полицейски отчет, който е открит в дома на погубен български служител на реда.

В документа полицейски осведомител споделя в детайли, че е чул зетя на Таки да споделя в пияно положение, че Игнатова е била убита по заповед на Таки в края на 2018 година, а тялото ѝ е било разчленено и изхвърлено от яхта в Йонийско море.

Стоянов акцентира, че този роман е " доста, доста вероятен ".

Автентичността на полицейския документ е доказана от българските управляващи, а голям брой престъпни съдружници на Таки считат за вярна теорията, че той я е умъртвил, добави Стоянов.

Сътрудниците се обосновават с това, че търсената Игнатова се е трансформирала в отговорност за Таки, който е желал да отстрани връзките си с измамата OneCoin.
Връзката с Къро
Сред тези съдружници е и Красимир Каменов, прочут като Къро, търсен от Интерпол по обвинявания в ликвидиране.

Къро споделил пред Димитър Стоянов, че е чул Таки да разисква незаконния си бизнес пред Игнатова. Когато е попитал Таки дали е безвредно да приказва намерено за това, Таки му е дал отговор: " Не се притеснявай, тя на процедура е мъртва. "

Къро също по този начин твърди, че е разговарял с Централно разузнавателно управление на САЩ за Таки, в това число за изказванието, че Таки е поръчал убийството на Игнатова.

През май 2023 година Къро е погубен в дома си в Кейптаун дружно със брачната половинка си и още двама души, които са работили за него. Южноафриканската полиция към момента търси убийците, само че българският някогашен заместник-министър Христанов счита, че убийството на Къро е обвързвано с Таки.

" Определени хора трябваше да бъдат отстранени, тъй като знаеха прекалено много за Таки. Това беше нещо като обществена екзекуция, която приличаше повече на предизвестие: „ Бъдете деликатни с кого си имате работа “ ", сподели той.

След като разгласява изказванията за убийството Игнатова, журналистът Димитър Стоянов и сътрудниците му са се сблъскали със смъртни закани, което го е принудило да напусне краткотрайно България за четвърти път в кариерата си.

Стоянов твърди, че имотни регистри демонстрират, че след изгубването на Ружа Игнатова редица нейни парцели в България в този момент се употребяват от хора, свързани с Таки.

Таки в никакъв случай не е бил задържан по отношение на изказванията, че е поръчал убийството на Игнатова . Тялото ѝ по този начин и не е открито, а проверяващите настояват, че нямат задоволително доказателства, с цел да го обвинят.

Но някогашният следовател от данъчната работа Ричард Рейнхардт счита, че Игнатова евентуално е мъртва. Въпреки че не е видял никакви доказателства, които да свързват гибелта ѝ с Таки, той споделя, че това дава отговор на метода, по който работят наркокартелите.

" Няма чест измежду крадците. Знаейки какъв брой жестоки са картелите, в случай че Таки е считал, че тя е опасност за него евентуално е щял да я ликвидира, вместо да рискува да бъде заловен ", сподели той.
Ружа и Германия
През септември 2019 година подкаст на Би Би Си стартира да споделя за невероятната история на Ружа Игнатова - българка, търсена от ФБР, откакто измами вложители с 4,5 милиарда $ посредством подправената си криптовалута, преди да изчезне крепко пушек.

Завършилата Оксфордския университет Ружа Игнатова е родена в България и израснала в Германия, като прави сполучлива кариера в региона на финансите, преди да започва криптовалутата OneCoin през 2014 година

Игнатова убеждава милиони хора по света да влагат в OneCoin, като дава обещание да задмине голямата възвръщаемост, която виждат първите вложители в Биткойн.

Но в реалност Игнатова - позната на мнозина като доктор Ружа - беше основала ловко прикрита капиталова машинация, без цифровия запис, който е в основата на законни криптовалути като Биткойн.

През октомври 2017 година, когато проверяващите от Германия и Съединени американски щати се доближават до Игнатова, тя поема рано сутринта с полет на Ryanair от София за Атина, след който не трябва забелязана повече.

По БГНЕС.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР