Честваме един от най-древните християнски празници. Йордановден или Богоявление –

...
Честваме един от най-древните християнски празници. Йордановден или Богоявление –
Коментари Харесай

Честваме Богоявление. Йордановден е.


Честваме един от най-древните християнски празници. Йордановден или Богоявление – това е денят, в който Йоан Кръстител кръщав Исус Христос във водите на река Йордан. След тайнството на Богоявление хората видели с очите си християнското триединство на Отец (гласа), Дух (гълъба, кацнал на рамото на Христос) и Син (земния човек) и почнали да имат вяра, по тази причина денят се назовава още Богоявление.

До този ден се счита, че дните са рискови и по земята бродят караконджули и демони - назовават се " Мръсни дни ", Поганци, Караконждуви дни. Това е краят на " мръснит дни ".

С кръщаването на водата светът става безвредно място за живеене.

В нощта преди Йордановден се счита, че небето се отваря и каквото си пожелаеш ще ти се сбъдне. Тя се дефинира като една от най-магичните нощи в годината, която извършва стремежи. Смята се, че нощта против Водици или Водокръши (Богоявление, Йордановден), носи мощен магически заряд.

Паметта на водата е доста остаряло българско познание и във всяко наричане предците ни са се осланяли на нея – жива, мълчана, обична, мъчна, пъстра, здрава, вречена, пробудена вода... А старите българи са вярвали, че в среднощ водата стартира да " чува " и да сбъдва!

На Богоявление в църквата се прави работа и, съпроводен от тържествено шествие, попът отива до река или водоем и хвърля кръста във водата. По традиция нечетен брой момчета се хвърлят, с цел да го заловен. Смята се, че който пръв го хване ще бъде доста здрав и всичко ще му спори.

Носи се вода и у дома да се поръси за здраве или да бъде лек през годината, в случай че се наложи.

Вярва се, че, в случай че кръстът замръзне във водата, годината ще е плодородна, а народът - здрав.

Традиционно на трапезата на Йордановден се поставя пита, свинско, сърмички, пълнени чушки, кисело зеле, фасул, вино. Жените, родили скоро, вършат кравайчета и раздават на близки и комшии за здравето на детето.

Имен ден имат: Йордан, Богдан, Йорданка, Данчо, Данка, Борил, Богомил, Бистра, Найден, Божидар, Божидара и техните производни.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР