Честваме 11 май като църковен празник на двамата братя Св.св.

...
Честваме 11 май като църковен празник на двамата братя Св.св.
Коментари Харесай

11 май отбелязваме като Ден на Св.св. Кирил и Методий

Честваме 11 май като църковен празник на двамата братя Св.св. Кирил и Методий, а 24 май е празник на българската култура и на славянската просвета.. 

Денят за респект на светите братя Кирил и Методий води началото си от Възраждането и се свързва с учебните тържества, които са били проведени на 11 май, когато Църквата отбелязва празника на двамата братя.

През 1851 година по самодейност на Найден Геров и Пловдивското епархийско класно учебно заведение, което по негова самодейност е наречено " Св. св. Кирил и Методий ", в Града под тепетата за първи път се провежда празник на светите братя Кирил и Методий - основатели на славянската книжовност.  Найден Геров Хаджиберович  е публицист, лингвист, фолклорист, държавник и основател на едно от първите класни учебни заведения в България. Автор е на " Речник на блъгарский язик с тлъкование речити на блъгарски и съветски " (1895-1904 г.). Той е деен участник в битката против фанариотското духовенство.

След това стартира постоянното отбелязване на празника на Св.св. Кирил и Методий в цялата страна и в Цариград. 

След Освобождението през 1878 година денят 11 май става общоучилищен празник на славянските първоучители. Заедно с това се заражда и концепцията за химн в тяхна чест. През 1892 година в Русе, Стоян Михайловски, тогава преподавател в Мъжката гимназия, написва " Върви народе възродени ". А през май 1901 година учителят от Петокласното Ловчанско учебно заведение Панайот Пипков написва и музиката към текста. И към този момент не минава празник без осъществяването на този химн.

Двамата братя теолози, родени Солун (тогава в границите на Византия), през IX век, развиват мисионерска активност като проповедници на християнството измежду разнообразни нации по това време.

За своята работа, която доста ще повлияе на културното развиване на славяните, са наречени апостоли на славяните. На тях изискуем основаването на глаголицата - първата писменост, върху която пък е основана кирилицата, която се употребява и до през днешния ден от разнообразни славянски нации.

Солунските братя, както още са известни братята Кирил и Методий, са канонизирани за светци за превода и популяризирането на Библията на старобългарски език (придобил известност като староцърковнославянски език) и разпространението на християнството измежду ранносредновековните славянски нации. Титулувани са като равноапостоли и Славянски апостоли.

На 30 декември 1980 година с апостолическото обръщение Egregiae Virtutis (в превод от латински: За безпримерно достойнство) папа Йоан Павел II, първият папа от славянски генезис, ги афишира за съпокровители на Европа.

Покровители на Европа  са християнски светци, които се почитат в традицията на Римо-католическата черква като небесни настойници и покровители пред Бога на цяла Европа.

Православната черква уважава Св.св. Кирил и Методий и като едни от Светите Седмочисленици дружно с техните възпитаници и почитатели Климент, Наум, Ангеларий, Горазд и Сава.

Не бива да пропущаме и папската була Industriae tude на папа Йоан VIII от 29 юни 880 г., с която се утвърждава в потреблението на славянски език в литургията и основаването на архиепископията на Моравия отпред с Методий. Тя също е резултат от напъните и красноречието на Св.св. Кирил и Методий, които отиват в Рим, с цел да се защитят от обвиняванията, че са нарушили триезичната доктрина, създавайки книги на славянски език. Константин Философ с ослепително сладкодумство пази правото на всеки народ да има собствен литературен език. Отношенията с Римската черква се усъвършенстват и през декември 867 година братята идват в Рим, тържествено признати от папа Адриан ІІ. Папата освещава славянските книги и е отслужена литургия на славянски език. След едногодишен престой в Рим Константин се разболява тежко, приема монашеското име Кирил и умира на 14 февруари 869 година. Погребан е в римската черква " Св. Климент ".

11 май е и патронен празник на Националната библиотека " Св. Св. Кирил и Методий " и професионален празник на библиотекарите.  Националната библиотека " Св. св. Кирил и Методий "  в София е най-старият културен институт на следосвобожденска България и най-голямата социална библиотека в страната.

Десетки църкви в сраната носят името на двамата братя. Един от знаците на Бургас несъмнено е катедралният храм " Свети свети Кирил и Методий ". Това е най-старата българска черква в града и носи името на славянските равноапостоли. Тя е ситуирана в централната градска част на едноименния площад.

Днес имен ден на 11 май честват всички, които носят техните имена - Кирил, Кирилка, Кирчо, Методи.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР