Често след продължителни празници, каквито са коледните и новогодишните, ни

...
Често след продължителни празници, каквито са коледните и новогодишните, ни
Коментари Харесай

Лейтенант д-р Маринова от ВМА съветва как да се преборим с депресията след празничните дни

Често след продължителни празници, каквито са коледните и новогодишните, ни застигат потиснато въодушевление, възприятие на празнина, липса на мотивация, безпричинна горест и сложна акомодация към работните ни отговорности.

Макар да няма доста изследвания в региона, експертите следят физиологичен спад в биотонуса и равнищата на мотивация, което е естествено след покачването на серотонина и допамина от удоволствените прекарвания по празниците. Прекаляването с „ нездравословни “ храни и алкохол също води до привършване на невромедиаторите на удоволствието и положителното въодушевление, коментира лейтенант доктор Йоанна Маринова, част от екипа на Клиника „ Психиатрия и военна логика на психиката ” на ВМА.

Добрата вест е, че тези феномени са физиологични и организмът ни бързо може да се оправи с тях, в случай че използван нужните ограничения, съобщи Дарик.

Каква е " рецептата "  за това по какъв начин да преодолеем физиологичните „ спадове в равнищата на настроението и тонуса ни “ след празниците? Ето ги и скъпите препоръки на доктор Маринова:

Обърнете внимание на режима си на хранене, сън и физическа интензивност. Психичното здраве е непроменяемо обвързвано със здравето на тялото ни и грижата за двете върви ръка за ръка.

Избягвайте ежедневната използването на алкохол и други психоактивни субстанции. Те имат директно отношение към изчерпването на невромедиаторите на положителното въодушевление и наслаждение.

Направете си проект с краткосрочни и постижими цели и просто действайте! Не постоянно се усещаме стимулирани за дейности, изключително когато не се усещаме задоволително тонизирани, само че не забравяйте, че „ апетитът идва с яденето “ и доста постоянно мотивацията и вдъхновението идват в процеса на деяние.

Бъдете открити и споделяйте възприятията си с близки с хора и другари. Изберете живия обществен контакт, той е доста по-пълноценен и зареждащ.

Бъдете тук и в този момент! Т.нар. „ майндфулнес “ техники потвърдено усъвършенстват осъзнатостта, концентрацията и възприятието ни за вътрешен баланс.

Направете си равносметка за нещата, които сте постигнали, за позитивните качества, които притежавате.

Не на последно място – направете си лист с нещата, за които сте признателни. Състоянието на признателност изпълва мозъка ни с положителни мисли и ни изважда от моментите, в които „ потъваме “.

Кога обаче е необходимо да потърсим професионална помощ?

Клиничната меланхолия се дефинира най-общо като състояние на потиснато въодушевление, намалена сила, лесна уморяемост, загуба на ползи и липса на удоволствени прекарвания. Други чести съпътстващи признаци са бодърствуване, намален вкус, нарушена централизация, мисли за виновност и др. Ако тези признаци продължат повече от 2 седмици и нарушават ежедневното действие е належащо да се свържем със експерт в региона на психологичното здраве за оценка на положението, съвества експертът.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР