Често се смята, че тръпките до голяма степен се случват

...
Често се смята, че тръпките до голяма степен се случват
Коментари Харесай

Някои хора могат да настръхват по команда

Често се счита, че тръпките значително се случват независимо, без нашата съзнателна интервенция, без значение дали са в отговор на студения въздух или на изключително крепко соло на китара. Но това може би не всеки път е по този начин.

Някои хора имат необикновената дарба да настръхват по свое предпочитание. Може би най-странното от всичко е, че ранни проучвания демонстрират, че хората с избрани личностни характерности, а точно висока степен на неприкритост, може да са по-склонни да имат тази дарба спрямо други.

 PilioerectionAnimation

Тръпките са постепенен излишък от нашите предшественици. В миг на бягство или битка дребните мускули към космения фоликул се свиват, което кара косъмчетата да се надигнат и надлежно животното да наподобява по-голямо и по-заплашително. За нас – значително безкосмести маймуни – обаче това към този момент не ни е належащо и се счита за неволна реакция, следена от нерви от симпатиковата нервна система, която контролира несъзнателните дейности на тялото. Така че, като се има поради това ни схващане, би трябвало да е физиологично невероятно да се настръхва волево. Въпреки това наподобява, че някои го могат.

В изследване от 2018 година, оповестено в списание PeerJ, откриватели от Североизточния университет събраха 32 души, които съумяха да показват своя непринуден надзор върху пилоерекцията – научното название на свиването на дребните мускули в основата на фоликулите. Повечето от тези участници обясниха също, че им е извънредно елементарно да настръхват. Всъщност те бяха сюрпризирани, че множеството хора не имат тази дарба.

„ Помислям си за тръпките, те стартират да се появяват – и готово “, означи един от тях.

„ Просто си помислям за това, че настръхвам, и единствено малко се концентрирам върху тила си “, споделя различен.

В рамките на това изследване участниците бяха помолени да попълнят анкета, която изследва личността им, както и други въпроси за настръхването. Екипът открива, че всички хора, които имат подобен надзор, демонстрират по-високи равнища на неприкритост – личностната линия, която нормално се отнася до склонността на индивида да бъде по-възприемчив към нови хрумвания и нови прекарвания. Тези хора са склонни да бъдат по-креативни, с по-богато въображение и любопитни, както и да ценят повече изкуството и хубостта.

Изследователите означават, че няма метод да се изясни за какво хората с високи равнища на неприкритост имат това умеене. Тъй като проучването е с доста дребна извадка, може би е просто случайност. За да навлязат по-дълбоко във въпроса, създателите на проучването показват предпочитание да продължат изследването си с повече хора.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР