Често се казва, че няма бързи решения, когато става въпрос

...
Често се казва, че няма бързи решения, когато става въпрос
Коментари Харесай

Изследване с близнаци разкри нещо много важно за веганските диети

Често се споделя, че няма бързи решения, когато става въпрос за нашето здраве. Ново изследване на Станфорд обаче демонстрира, че това не е правилно – най-малко в случай че става дума за сърцето ни.

„ Нашето проучване… демонстрира, че всеки, който избере веганска диета, може да усъвършенства дълготрайното си здраве в границите на два месеца “, споделя в изказване във връзка новите резултати основният създател Кристофър Гарднър, професор по медицина в Центъра за проучване на предварителната защита в Станфорд.

„ Най-голямата смяна се следи през първия месец “, добавя той.

Отдавна е известно, че консумирането на по-малко месо е обвързвано с възстановяване на здравето на сърдечносъдовата система, само че доказването на причинно-следствената връзка, а освен на корелацията, постоянно е било мъчно. Как може да се потвърди, че холестеролът на един човек е по-нисък от този на различен, тъй като той е веган, а не тъй като е от съответен пол, по-млад е или е израснал в един град, а не в различен?

Но екипът от Станфорд разполага с скъп запас: Станфордския указател на близнаците. Това е база данни на еднояйчни близнаци, които са се съгласили да вземат участие в научни проучвания, което разрешава на откривателите да наберат 22 такива двойки за плана си. Така се нулират забележителните разлики във въздействията на неща като генетика и образование и в общи линии се организират двете страни на опита в един човек по едно и също време.

„ Това проучване освен даде реформаторски метод да се потвърди, че веганската диета е по-здравословна от стандартната всеядна диета, само че беше и развлечение да се работи с близнаците “, споделя Гарднър. „ Те се обличаха еднообразно, говореха еднообразно и пускаха такива смешки между тях, каквито могат да се пускат единствено в случай че прекарвате прекомерно доста дружно с другия човек. “

За да се подсигурява, че всички участници ще се хранят здравословно и уравновесено по време на проучването, през първите четири седмици е наета компания, която им доставя закуска, обяд и вечеря всеки ден. След това участниците сами подготвят храната си, макар че от самото начало разполагаем имат диетолог, който да ги посъветва за здравословния избор. Така в последна сметка „ 21 от 22-мата вегани съблюдаваха диетата “, споделя Гарднър.

„ Нашето изследване употребява обобщаваща диета, която е налична за всеки. “

Резултатите са, меко казано, извънредно положителни за веганите. Кръвните проби за равнищата на инсулина и липопротеиновия холестерол с ниска компактност (LDL-C), както и претегляния, бяха извършени в три момента от проучването – първоначално, след 4 седмици и в края, след 4 седмици – и след прекосяването към веганство и трите индикатора доста понижиха. Например оптималното равнище на LDL-C е под 100; след 8 седмици при веганите то спада до 95,5, до момента в който на всеядните им близнаци нараства до 116,1.

Същевременно равнищата на инсулина на гладно при веганите са били с към 20% по-ниски, което понижава риска от диабет, и те са отслабнали приблизително с 4,2 кг повече от близнаците си.

„ Въз основа на тези резултати и като имаме дълголетието като цел, множеството от нас биха имали изгода от прекосяването към растителна диета “, споделя Гарднър. „ Веганството може да донесе спомагателни изгоди, като да вземем за пример увеличение на чревните бактерии и понижаване на загубата на теломери, което забавя стареенето на организма “, добави той.

Но въпреки Гарднър да желае да изтъкне преимуществата на напълно растителната диета, той е наясно, че това е малко евентуално за множеството от нас – най-малко сега. Което не е толкоз ужасно, показва той: в края на краищата, при диета от зеленчуци, бобови растения, плодове и пълнозърнести храни, всеядните близнаци също са отбелязали усъвършенствания в здравето – единствено че не толкоз трагични.

„ По-важно от прецизното веганство е да включите в диетата си повече храни от растителен генезис “, споделя той. „ За благополучие, занимателните опити с вегански мултикултурни храни като индийска масала, азиатски бъркани ястия и африкански ястия на основата на леща може да бъде чудесна първа стъпка. “

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР