Често разпространено е грешното схващане, че зайците са нечистоплътни домашни

...
Често разпространено е грешното схващане, че зайците са нечистоплътни домашни
Коментари Харесай

Заешка тоалетна - възможно ли е това?

Често публикувано е неверното разбиране, че зайците са нечистоплътни домашни любимци. Безспорно е обаче качеството им на обществени животни, които – обратно на упованията – могат да бъдат научени да употребяват тоалетна, също както и котките.

Как да научим заек да употребява тоалетна?

Нужни са единствено няколко стъпки в постигането на задачата. За начало, снабдете се с един или няколко съдчета с невисоки стени и без покритие. Ако съдът ви се коства висок, изрежете входче в една от страните. Предпочитан заряд на заешката тоалетна е този от рециклирана хартия, без добавени аромати. Този вид тоалетна ще заключи неприятните миризми. Не се предлага използването на тоалетни, основани на дървесина, глина или слепващите се на буци такива, защото е допустимо да навредят на дихателната система.

Поставете тъничък пласт от тоалетната на дъното на съда – задоволително количество, което да всмуква влагата. Не е нужно спомагателното досипване, защото зайците, за разлика от котките, нямат наклонност да заравят изпражненията си. Пък и почистването на тънкия пласт е надалеч по-лесно.

Ключово е да разберем вътрешните инстинкти на животинката. Зайчетата обичат да си похапват сено и да се изхождат по едно и също време. В тази линия на мисълта слагането на сено непосредствено в приготвената тоалетна или в купичка, която е в директна непосредственост с тоалетната, ще подтиква зайчето да се изхожда на предопределеното място.

Когато желаете да научите заек да употребява тоалетна, добре е да започнете с лимитиране на пространството, което населява, без значение дали смятате или не да му предоставите цялата къща по-нататък.

По този метод животното ще свърже навиците си с тази зона. Забележите ли мечтаното държание няколко следващи дни или седмици, може да пристъпите към неограничения достъп. Възможно е зайчето да не помни навика си, което постанова наново лимитиране на пространството и т.н.

Въпреки положителните планове, съществуват и бунтуващи се пухчета – такива, които настойчиво отхвърлят да се изхождат в заешката тоалетна и избират килимчето. В случай на произшествия, попийте с хартия урината, и дружно с изпражненията ги придвижите в заешката тоалетна, с цел да изпратите известието къде би трябвало да е мястото им.

Не забравяйте, че тези домашни любимци в никакъв случай не привикват на 100% с въпросната тоалетна и от време на време ще се изхождат наоколо или към ръба ѝ. Тогава би трябвало да поставите елементарно почистваща се настилка под съда с тоалетна.

 Заешка тоалетна

Не се отхвърляйте, в случай че срещнете крах в първите моменти – изискват се самообладание и неизменност, изключително в случай че животното към този момент има неприятния табиет. В този смисъл става дума не за научаване, а отучване и наново научаване, което е напълно друго занятие.

Някои зайчета си харесват избран ъгъл и без значение от напъните ви, постоянно ще правят потребностите си там. Препоръчваме да се предадете и да поставите тоалетната в тяхното ъгълче и да видите дали ще я употребяват.

Собствениците на мъжко зайче ще срещнат повече усложнения, защото този пол непрекъснато ще пробва да постанова територията си, маркирайки я с урина и изпражнения. Кастрацията на заека може да реши казуса. В други случаи маркирането е по-скоро механизъм животинката да ви покаже кой командва у дома – и постоянно сполучливо. Не бързайте да прибягвате към бялото флагче.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР