Често работничките и служителките считат, че при бременност работодателят няма

...
Често работничките и служителките считат, че при бременност работодателят няма
Коментари Харесай

Бременните не са защитени от уволнение по време на изпитателен срок


Често работничките и служителките смятат, че при бременност работодателят няма право да приключи трудовото правно отношение на никакво съображение.

Това схващане обаче не е напълно правилно, макар че бременните се употребяват с една от най-големите отбрани от уволняване и с цел да бъдат уволнени законно от работа е извънредно мъчно. Кои са изключенията, дава отговор специалистът по трудово право Тодор Капитанов.

Действително Кодексът на труда планува предварителна протекция при уволняване на бременните работнички и служителки. Спрямо закона те могат да бъдат уволнени с предупреждение единствено на съображение при закриване на предприятието, при отвод да последва предприятието или неговото отделение, в което работи, когато то се реалокира в друго обитаемо място или околност.



Също по този начин и когато заеманата от служащия или служителя служба би трябвало да бъде освободена за възобновяване на нелегално уволнен служащ или чиновник, заемал преди този момент същата служба или при справедлива неспособност за осъществяване на трудовия контракт.

 istock istock
Бременните работнички и служителки също по този начин могат да бъдат уволнени и без предупреждение, когато бъдат арестувани за осъществяване на присъда или бъдат дисциплинарно уволнени. Дисциплинарно уволняване може да стане единствено посредством авансово позволение на инспекцията по труда.

Закрилата при уволняване според закона обаче не се ползва в границите на уречен в интерес на работодателя изпитателен период. Основанието за преустановяване на трудов контракт по време на изпитателния период не попада в случаи, в които бременна работничка или служителка употребява специфичната протекция при уволняване.

Важно е да се посочи, че във всички останали случаи закрилата при уволняване се ползва единствено в случай че все още на връчване на уволнителната заповед са били бременни и са уведомили работодателя за това събитие.

В закона е разказано, че бременната работничка или служителка, както и работничка и служителка в напреднал стадий на лекуване ин витро, употребява предварителната протекция от уволняване след засвидетелствуване на положението си пред работодателя с подобаващ документ, публикуван от способените здравни органи . Ако заради каквито и да било съображения тя е предпочела да резервира в загадка положението си, не може след това да черпи причини за незаконност на уволнението от него.

 istock istock
В практиката постоянно работничките и служителките се интересуват и дали по време на отпуск по майчинство се натрупват трудов стаж и заплатен годишен отпуск. Отговорът е еднопосочен - всички отпуски за бременност, раждане и за развъждане на малко дете се признават за трудов и за застрахователен стаж.

На тази основа поражда и право на заплатен годишен отпуск, който не може да се употребява по едно и също време с отпуските по майчинство, по тази причина по нужда се отсрочва за последваща календарна година. Платеният годишен отпуск се погасява по отминалост след приключване на две години от края на годината, в която е отпаднала повода за неползването му, т. е. след приключване на отпуска по майчинство.

Справка:

член 333, алинея 5, член 313а, алинея 1, член 140, алинея 4, т. 2, член 147, алинея 1, т. 2, член 157, алинея 2, член 307, 309, 310от Кодекса на труда

член 12 НСОРЗ
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР