Често ни се случва да чуваме израза “осмото чудо на

...
Често ни се случва да чуваме израза “осмото чудо на
Коментари Харесай

Седемте чудеса на древния свят


Често ни се случва да чуваме израза “осмото знамение на света ”, означаващ, че сме се сблъскали с нещо невиждано досега, ненадминато, удивително красиво – с същински шедьовър. Знаем ли обаче кои са останалите седем чудеса на света?

Хеопсовата пирамида



Египетските пирамиди са най-известните здания в света. Гигантските гробници на фараоните от четвъртата египетска династия Хуфу (Хеопс) и Хафра (Хефрен) са издигнати преди към пет хиляди години и не им повлияват нито времето, нито войните.

Едва през 1899 година Хеопсовата пирамида престава да бъде най-високата постройка на Земята, като отстъпва мястото си на Айфеловата кула. Височината на пирамидата е 147 м и тя е построена от 2 300 000 усърдно обработени варовикови блока, всеки от които тежи повече от два тона. Практически без никакви механизми, единствено благодарение на клинове и чукове, грамадните каменни блокове са изсичани в каменоломните на другия бряг на р. Нил, където са обработвани на място, след което са примъквани с папирусни въжета до водата и влачени до строителната площадка. По полегатия скат на хълма, който пораства дружно с пирамидата, са измъквани на върха. Всеки стадий от строителството е маркиран от художници и в наши дни е доказан от археологическите разкопки.

Строителството на пирамидите се свързва с името на архитекта Имхотеп. Съвременник на фараона Джосер, Имхотеп е бил по предопределение повсеместен и обилно талантлив талант. Негово създание е първата същинска пирамида. Ражда се по този начин наречената стъпаловидна пирамида с височина малко по-малко от седемдесет метра. Към това достижение се прибавя и второто откритие на Имхотеп – храмовият комплекс, построен също от камък. След гибелта си той се трансформира в господ настойник на писарите. Намерената негова скулптура е първата известна скулптура на академик, получил предопределение приживе.

Пирамидите на египетските фараони и до през днешния ден изумяват посетителите със своите мащаби, възвишеност и съвършенство.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР