Често казваме, че живеем в нарцистична култура, обсебена от броя

...
Често казваме, че живеем в нарцистична култура, обсебена от броя
Коментари Харесай

Тъмно огледало – нарцисизмът като личностно разстройство

Често споделяме, че живеем в нарцистична просвета, захласната от броя лайкове и почитатели, които имаме. Нерядко виждаме по улицата хора, които употребяват телефоните си наместо огледало, с цел да се полюбуват на облика си, преди да го споделят с публиката. Има обаче разлика сред нарцисизма като обществена болест и като личностно разстройство.

„ Ако попитате един нарцисист по какъв начин се усеща и той бъде почтен с вас, ще ви каже, че се усеща надълбоко несъответстващ и нерешителен – тъкмо противоположното на това, което демонстрира. Той се разяжда от непрекъсната неустановеност и неизясненост кой е, а арогантността и самочувствието, което показва, е свръхкомпенсация на вътрешния му недостиг.

Описан по този метод, нарсицизмът добива тип на душевно страдалчество, само че факт е, че измежду пациентите ми има повече хора, които идват на терапия, тъй като са по отношение на нарцисисти, в сравнение с страдащи от егоизъм. “ – споделя лекар Браян Шарплес.


„ Ти ще живееш, до момента в който не познаеш себе си “, споделя слепият прорицател Тирезий на юношата Нарцис, съгласно мита, чийто край всички знаем. И евентуално и в тази част от историята на красивия младеж се таят част от аргументите нарцисизмът да се поддава мъчно на терапия.

Колкото до опасенията, че обществените мрежи ускоряват потребността ни да бъдем харесвани и одобрявани непрестанно – към този момент няма задоволително данни, които да го потвърдят нееднозначно, само че сигурно не оказват помощ, както всеки с профил в коя да е социалка може да удостовери.

Чуйте диалога с Брайън Шарплес, който открива любопитни детайлности за това въздейства ли културата върху оформянето на нарцистичен темперамент, за тъмната триада: нарсицизъм, макиавелизъм, психопатия, а също за това кой е по-податлив на това отклоняване – мъжете или дамите.

Също по този начин можете да посетите в кино Кабана на 20 юли от 19 часа където лекар Шарплес, който не за първи път е в България, ще приказва за природата на нарцистичното разстройство и по тази причина по какъв начин то се лекува.

 Д-р Брайън Шарплес
В момента доктор Брайън Шарплес е гост-изследовател със стипендия за изследователска активност в Goldsmiths, University of London и помощник в Chicago School of Professional Psychology. Преди това е преподавал в Pennsylvania State University, Washington State University, както и в Американската школа по професионална логика на психиката (American School of Professional Psychology) в университета Аргоси, Северна Вирджиния. Получава докторска степен по клинична логика на психиката и магистърска степен по философия от Pennsylvania State University, а постдокторантурата си изкарва в University of Pennsylvania.

Д-р Шарплес има необятни ползи в областта на абнормната логика на психиката и психотерапията. Той е разгласил над 40 публикации за известни и по-малко известни разстройства, психодинамична терапия, професионални проблеми и история / философия на клиничната логика на психиката. Автор е на три книги „ Sleep Paralysis: Historical Psychological, and Medical Perspectives “; „ Unusual and Rare Psychological Disorders: A Handbook for Clinical Practice and Research “ и „ Psychodynamic Therapy Techniques: A Guide to Expressive and Supportive Interventions “.

Снимки: „ Рацио “, Rawpixel
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР