Често чуваме, че 40-те години са новите 20 или 50-те

...
Често чуваме, че 40-те години са новите 20 или 50-те
Коментари Харесай

За Мариянка - "Новото близо" – предизвикателство за очната хирургия, което вече има решение

Често чуваме, че 40-те години са новите 20 или 50-те са новите 30. Начинът, по който живеем, изцяло оправдава това - през днешния ден хората на 50, на 60 и даже след 70 години се усещат млади, дейни и цялостни с живот.

Модата с " новото " не подмина и офталмологията. " В нашата просвета за близка отдалеченост е признато дистанцията от 30 до 50 см. На това разстояние се правиха огромна част от трудовите действия. Но през днешния ден " новото близо " към този момент е 60 - 100 сантиметра, дистанцията на една протегната ръка ", изяснява проф. доктор Ива Петкова, основател на Очна болница " Зора " и дълготраен народен съветник по офталмология. " Наричаме го " новото близо ", тъй като от ден на ден действия през днешния ден се правят на това разстояние. Днес все по-рядко четем книга, повече работим на компютър. Това е дистанцията на нормалните домашен действия, на готвенето, на шофирането с взор по едно и също време и към таблото, и към пътната конюнктура ", прибавя тя.

Затова и офталмологичната просвета търси решение за положително зрение в " новото близо " и го намира - във вътреочните лещи с удължена дълбочина на фокуса. С тях по едно и също време се вземат решение два казуса - унищожаване на катаракта и обезпечаване на положително зрение на най-важните дистанции, нужни в съвремието на дейния работещ човек.

Катарактата е една от водещите аргументи за обратимо утежняване на зрителната заостреност в международен мащаб. Целта на катаракталната хирургия е да възвърне зрението на пациентите посредством унищожаване на помътената човешка леща и имплантиране на изкуствена вътреочна леща. Технологичният прогрес и появяването на нови типове лещи изведе този вид хирургия в областта на рефрактивните процедури и сложи още една цел пред офталмолозите - обезпечаването на по-голяма самостоятелност от очила в всекидневието на пациентите. Този вид хирургия към този момент измества добра познатата лазерна промяна на зрението, защото лазерната промяна има стеснен диапазон на приложение - тя е подобаваща за напълно млади пациенти.
Реклама
Ключов съставен елемент за реализиране положително зрение е появяването на мултифокални (многофокусни) вътреочни лещи. Те разделят светлината на няколко фокусни точки. Двуфокусните мултифокални вътреочни лещи реализират положително зрение за далечна и близка отдалеченост, само че не обезпечават качествено зрение за междинна отдалеченост - 60 - 80 см.

Представените по-късно трифокусни лещи включват тази отдалеченост, само че заради по-голямото разпръскване на светлината от оптиката се следят понижена контрастна светлочувствителност и дразнещи зрителни разстройства, които пациентите разказват като ярки петна, отражения, ореоли към светлинни източници - лампи, светофари.

В опит да се реализира положително качество на зрението на всички дистанции и да се понижат нежеланите разстройства през последните години се появи нова генерация вътреочни лещи - с удължена дълбочина на фокуса. " Технологията се базира на основаване на една удължена фокусна точка, която да усили дълбочината на фокуса, за разлика от монофокалните лещи, при които светлината се концентрира единствено в една точка. Чрез този продължен фокус се заобикалят постоянно следените при мултифокалните лещи неприятни чувства и се реализира положително зрение за далечно и приблизително разстояние ", изяснява доктор Боряна Иринкова, офталмолог в болница " Зора ". Единствената специфичност на този имплант е, че за доста близко разстояние - да вземем за пример за четене на книга, въпреки всичко са нужни очила за близо.

В Очна болница " Зора " вътреочните лещи с удължена дълбочина на фокуса към този момент се ползват рутинно в рефрактивната хирургия. Оперираните пациенти споделят, че виждат по-ярко, по-контрастно, радват се на отличен комфорт при работа на компютър и шофиране. " При катаракталната рефрактивна хирургия нашите пациенти са главно два вида - възрастните хора, които имат потребност от комфорт при ежедневни действия - готвене, гледане на телевизия, грижа за внуците. Другият вид са дейните работещи хора даже след навършване на пенсионна възраст. Тези вид импланти са универсални и доста подобаващи за тези две категории, по тази причина предвиждам, че те ще бъдат все по-често поставяни ", споделя проф. Петкова. Според последните изследвания този вид лещи дават обещаващи резултати и при пациенти с открита макулна недъгавост, обвързвана с възрастта.
Реклама Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Компании
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР