Честните избори са най-ефективният гарант на демокрацията и като общество

...
Честните избори са най-ефективният гарант на демокрацията и като общество
Коментари Харесай

Радев обсъди с международни наблюдатели организацията на изборите

Честните избори са най-ефективният поръчител на демокрацията и като общество и институции би трябвало да работим за повишението на доверието към този инструмент на правовата страна . Това съобщи президентът Румен Радев пред представители на Организацията за сигурност и съдействие в Европа, които са част отна изборите у нас на 4 април.

Президентът уточни, че страната ни е изправена пред предизвикването за първи път да организира избори в изискванията на епидемиологична обстановк а и напомни, че точно в тази връзка е провел поредност от съвещания с виновните институции, здравните управляващи, парламентарно показаните и извънпарламентарни политически обединения, цивилен организации и представители на българските общности зад граница. Целта е да се вземат ограничения както за гарантиране на здравето и изборните права на жителите, по този начин и за бистрота на изборния развой.
 Международни наблюдаващи ревизираха по какъв начин приготвяме машините за изборите
Международни наблюдаващи ревизираха по какъв начин приготвяме машините за изборите

Оценяването на усторйствата ще завърши до 31 март

По негови думи легитимността на всеки избор се състои в всеобщия избор на жителите, а доверието на обществото в идващия парламент и държавно управление е най-големият капитал за тях.

На срещата бяха разисквани въпроси, свързани с организацията и провеждането на вота. Сред акцентите в диалога бяха основаните условия за поставените под карантина жители да могат да упражнят правото си на глас; организирането на задоволително мобилни изборни секции; усложненията при обработването на резултатите от едновременното гласоподаване с машини и с хартиени бюлетини; недопускането на висок % невалидни бюлетини, регистрирани при предходни избори у нас; дебатът за въвеждането на видеонаблюдение при преброяването на бюлетините и оформянето на изборните протоколи, както и капацитетът за въвеждане на отдалечено гласоподаване за българите в чужбина.

От своя страна ръководителят на задачата наблюдаващи Корийн Йонкър уточни, че това е деветата задача на ОССЕ за наблюдаване на избори в България и увери, че тя ще се управлява в работата си не от съпоставения с предходни избори у нас или с избори в други страни, а от критериите на интернационалната организация в тази област.
 Външно министерство предложения интернационалните наблюдаващи за изборите
Външно министерство предложения интернационалните наблюдаващи за изборите

От Министерство на външните работи акцентират, че гарантирането на почтени избори е приоритет за страната
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР