Честите избори в България родиха куриози. На жителите на едно

...
Честите избори в България родиха куриози. На жителите на едно
Коментари Харесай

8 гласувания за 3 години - и това го има в България

Честите избори в България родиха рядкости. На жителите на едно село се наложи да се явяват пред урните цели 8 пъти през последните 3 години; на друго - " единствено " 7.  Освен четирите парламентарни вота и един президентски (на който се ходи отделно на балотаж), животът на тези хора бе разнороден с общински и селски избори. При това в някои случаи частичният локален избор бе лишен от смисъл, тъй като следваше да се гласоподава за един единствен претендент, за брачната половинка на по-стар или пък се случи нещо трето екстравагантно.

Първото село е Ветрен дол, община Септември. През 2020 година, след доста дълга сага, включваща арест за корупция и занемареност, освобождение, манифестации..., бе свален от поста общинският кмет Марин Рачев. Година по-късно за незакрита компания бе отхвърлен и първият човек на Ветрен дол Димитър Христосков. Съответно жителите на селото трябваше да вземат участие в следния сюжет: гласоподават за кмет на Септември и избират Веска Рачева, брачна половинка на отстранения Марин Рачев; няма по какъв начин да не я изберат, тъй като тя е единствен кандидат; в два тура преизбират и Христосков. Дали е имало смисъл и от селски избор приказва фактът, че Христосков е неизменим кмет от 2011 година А след толкоз доста избори, парламентарният избор в този момент мина с 29% изборна интензивност, т.е. с 10% под националната. 

Второ село е Брестак, община Вълчи дол. Селският кмет там умрял, след което частичният избор се печели от единственият претендент Нели Димитрова. На общинския кмет Георги Тронков пък се появиха главоболия с антикорупционната комисия и спор на интереси (подписвал платежни документи на локален футболен клуб, въпреки да членува в управата му). Стигна се до общински избори, извоювани през вчерашния ден на първи тур от Тронков.

Случайно или не всички изброени имена гравитират към ГЕРБ. Малко изключение са последните 2 години за кмета на Ветрен дол, който смени партията на Борисов с тази на Цветан Цветанов.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР