Честит Първи март! Честита Баба Марта!В първия ден от месец

...
Честит Първи март! Честита Баба Марта!В първия ден от месец
Коментари Харесай

Честита Баба Марта!

Честит Първи март! Честита Баба Марта!

В първия ден от месец март българите честват " Баба Марта ", един от най-тачените традиции с хилядолетна история.

Баба Марта е митичен персонаж в българския фолклор. В националните вярвания, показани в пословици и приказки, името ѝ е обвързвано с името на месец " март ". Три са месеците, които са персонифицирани в българските митични показа - януари, февруари и март.

Януари и февруари са показани като братя с пикантен темперамент - Голям Сечко и Малък Сечко. Баба Марта се счита за тяхна сестра, която ту е усмихната и доброжелателна, ту непредвидимо зла.

С Баба Марта и месец март се свързват доста традиции и празници, отдадени на идващата пролет. Най-известният бит, обвързван с Баба Марта, е закичването на дами, моми, деца и млади животни с Мартеница (усукани бяла и алена нишка) на 1 март - деня на идването на Баба Марта. През целия месец се правят обреди за преследване на змии и гущери, както и гадания, свързани с някои прелетни птици.

Обичаят за връзване на Мартеница на 1 март произлиза от античните българи, чиито ханове са връзвали мартеници на съплеменниците си за бойна мощ, здраве и дългоденствие. Днес празникът е прочут в България, а след това и в Румъния, Гърция, Македония и Сърбия.

В този ден на доста места се гонят змии и гущери, като се палят огньове, обикаля се двора с дрънчене на железни предмети и наричания.

Ритуалното потреблението на червени или бяло-червени тъкани, ленти, конци, възли или пискюли е засвидетелствано на Балканите, в Мала Азия, Египет и Близкия Изток от античността . В древността аленият цвят е означавал Богинята (раждането и смъртта), а белият - нейният Син (Слънцето, отвъдния живот, вечността). Най-стари са източниците, описващи по какъв начин българите са били окичвани с бели и червени конци от техните ханове за здраве, мощ и дългоденствие.

Така излиза наяве, че най-вероятно празникът е изначално български, произхождащ от годините 580-630-та след Христа.

От Азия - континентът, в който в началото живеят българите - традицията се придвижва в Европа с преселението на огромна група българи отпред с Хан Аспарух.

Традицията се съблюдава до през днешния ден и на териториите, които са били български - част от Румъния, Македония, част от Гърция, Сърбия, а също и в една част от днешна Русия.

Честита баба Марта!

Из. News.bg

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР