Честит Ден на българската просвета и култура и на славянската

...
Честит Ден на българската просвета и култура и на славянската
Коментари Харесай

И българите в чужбина отбелязват 24 май


Честит Ден на българската култура и просвета и на славянската книжовност! На 24 май ние почитаме делото на светите братя Кирил и Методий - основателите на писмеността глаголица - първата писменост, която служи за книжовност на староцърковен славянски език, пишат от Конгреса на българите в Украйна.

Въз основа на глаголицата бе основана кирилицата, която се употребява и до през днешния ден в разнообразни славянски езици. Св. св. Кирил и Методий развиват мисионерска активност като проповедници на християнството измежду разнообразни нации. Те трансформират развиването на културния и духовния живот в Източна Европа.

Българската писменост е в основата на писмеността на доста други славянски нации и е една от трите публични писмености на Европейския Съюз паралелно с гръцката и латинската.

За нас е горделивост да сме потомци на Светите братя. Използвайки кирилицата, ние продължаваме тяхното дело през днешния ден, а това значи, че то ще живее на следващия ден. Нека културата и образованието бъдат приоритет в живота на българите, тъй като посредством културата ние пазим нашата еднаквост, а посредством образованието преоткриваме нови хоризонти на нашите благоприятни условия. Нека да има мир, да бъдем здрави и да пазим родното!
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР