Чешкото председателството на ЕС призова за международен трибунал за инвазията

...
Чешкото председателството на ЕС призова за международен трибунал за инвазията
Коментари Харесай

ЕС призова за военен трибунал след разкритията за масовите убийства в Изюм

Чешкото председателството на Европейски Съюз прикани за интернационален арбитражен съд за нашествието на Русия в Украйна. Призивът от Чешката република, която сега е ротационен ръководител на Блока, пристигна след откриването на стотици гробове в Изюм, град, неотдавна освободен от украинските войски, съобщи Военновъздушни сили. Сред цивилните жертви са дами и деца. „ Ние сме за наказването на всички военнопрестъпници ", безапелационен е чешкият външен министър Ян Липавски.

Украйна разгласи, че до момента са ексхумирани 59 тела, само че има още неразкрити гробове в гора край града. „ В 21 век сходни офанзиви против цивилното население са немислими и отвратителни. Ние не би трябвало да подценяваме тези сигнали. Настояваме всички военни нарушители да бъдат осъдени “, означи чешкият министър, който прикани за незабавно основаване на специфичен интернационален арбитражен съд, който да преследва закононарушенията.

В постоянното си послание в събота вечерта украинският президент Володимир Зеленски заяви, че следователите са разкрили нови доказателства за изтезания, употребявани против жителите на Изюм. „ Повече от 10 стаи за изтезания към този момент са открити в освободените региони на Харковска област ”, посочи президентът. Той е безапелационен, че руснаците би трябвало да дават отговор за закононарушенията си „ както на бойното поле, по този начин и в правосъдните зали ".

В четвъртък ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен също съобщи, че Путин би трябвало да бъде изправен пред Международния углавен съд за военни закононарушения в Украйна.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР