Чешкото правителство оцеля при вот на недоверие в парламента, след

...
Чешкото правителство оцеля при вот на недоверие в парламента, след
Коментари Харесай

Правителството на Бабиш оцеля при вот на недоверие в чешкия парламент

Чешкото държавно управление оцеля при избор на съмнение в Народното събрание, откакто партия, държаща решителен брой гласове, пренебрегва опитите на опозицията да смъкна кабинета на малцинството на премиера Андрей Бабиш, предадоха международните организации.

Две опозиционни обединения, и двете съперници на партията АНО на Бабиш на изборите през октомври, внесоха предложение за избор на съмнение поради това по какъв начин държавното управление се е справило с коронавирусната рецесия и поради следствията против премиера милиардер за хипотетични спорове на ползи. В 200-членната долна камара на Народното събрание двете партии за една численост не завоюваха вота с нужното болшинство от 101 гласа.

Депутатите от Чешката комунистическата партия със своите 15 гласа не участваха във вота и напуснаха пленарната зала. Партията поддържаше държавното управление на Бабиш през по-голямата част от мандата му, само че през април отдръпна поддръжката си поради твърдата позиция на кабинета в шпионския скандал с Русия, който докара до експулсирането на дипломати както от Прага, по този начин и от Москва. Днес комунистите припомниха, че държавното управление към този момент не се употребява с доверието им, само че прибавиха, че опозиционните партии се употребяват с още по-малко доверие пред тях. Така вотът на съмнение бе подсилен единствено от 89 депутати.

В навечерието на изборите партията на Бабиш към този момент не е на челно място в допитванията и се подрежда след коалиция, образувана сред демократичната Партия на пиратите и Партията на кметовете и самостоятелните. Десноцентристката коалиция СПОЛУ също е покрай АНО в допитванията. Те вещаят, че двете опозиционни групи имат шансове да завоюват задоволително места, с цел да образуват държавно управление след изборите през октомври.

Чехия бе тежко наранена от коронавирусната пандемия. В страната бяха регистрирани 1,7 милиона доказани случая на болест и над 30 000 умряли при население от 10,7 милиона души. Намаляващият брой на новозаразените разреши на управляващите да стартират да разхлабват рестриктивните мерки.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР