Чешкият президент Петр Павел, бивш високопоставен служител на НАТО, очаква

...
Чешкият президент Петр Павел, бивш високопоставен служител на НАТО, очаква
Коментари Харесай

Силно вярвам. Чешкият президент очаква силен език от лидерите на НАТО за членство на Украйна


Чешкият президент Петр Павел, някогашен почитан чиновник на НАТО, чака по време на идната идващия месец среща на върха на алианса да чуе “силен език ” в посока дълготрайна поддръжка за Украйна, в това число и самопризнание за значимостта страната да стане член на НАТО.

Това сподели чешкият държавен глава в изявление за украинската редакция на Радио Свободна Европа, в което разяснява положението на украинската войска, бъдещото възобновяване на страната от войната, както и идната среща на водачите на НАТО на 11 и 12 юли във Вилнюс, Литва.

“Това, което чакам, е в действителност мощен език, когато става дума за дълготрайна поддръжка за Украйна. Виждам редица страни, които се спогаждат в дълготраен проект за поддръжка за Украйна, която няма да се основава на еднократни пакети, а на деликатно планувана дълготрайна процедура ”, сподели Павел в централата на Радио Свободна Европа в Прага.

Когато президентът Владимир Путин стартира своята военна инвазия в Украйна през февруари 2022 година, съветски публични лица споделиха, че една от главните аргументи за офанзивата е терзанието на Кремъл, че Украйна се доближава към присъединение към НАТО.

Въпреки десетилетните старания на постсъветски страни като Украйна, Грузия и Молдова да се дистанцират от Москва и да получат гаранции за своята сигурност, обещанията, които получиха от Запада, по този начин и не се приближиха до действително присъединение в алианса.

Тази обстановка обаче се промени с началото на пълномащабната война в Украйна и украинският президент Володимир Зеленски настоя за участие в НАТО. Наскоро той сподели, че страната му е “готова да се причисли ” и алиансът би трябвало да вземе решение в тази посока на идната си среща на върха.

По думите на Павел, чиято страна се причисли към НАТО през март 1999 година, той би приветствал “ясния език ” за бъдещо участие на Украйна, откакто войната завърши, доколкото процесът на присъединение не може да стартира, когато една страна към момента е във война.

“Силно имам вяра, че всички водачи ще схванат, че присъединяване на Украйна както в НАТО, по този начин и в Европейски Съюз, е може би единствената гаранция по какъв начин да се обезпечи непоклатимост в този район, по какъв начин да се създадат и НАТО, и Европейски Съюз по-силни, и по какъв начин да държим Русия и нейната нападателна политика на разстояние ”, разяснява президентът на Чехия.

Като ръководител на Военния комитет на НАТО Павел посети Украйна най-малко три пъти и следи напредъка на украинската войска. По думите му, в случай че през днешния ден страната беше член на алианса, украинската войска би била “без подозрение най-опитната войска в НАТО ”. Той сподели, че в техническо и процедурно отношение украинската войска доста скоро ще бъде подготвена за участие в алианса.

Помолен да оцени първите дни от контранастъплението на Украйна, той сподели, че би го определил с термина “оформящи интервенции ”, защото счита, че “истинското контранастъпление ” към момента не е почнало.

Запитан за опасенията, че Китай може да играе огромна роля във възобновяване на Украйна след войната, Павел сподели, че подозира, че Китай ще бъде по-активен по време на тази фаза, в сравнение с беше в опитите си да употребява въздействието си върху Русия, с цел да предотврати спора.

“Ще би трябвало да следим сходно изпитание, тъй като е ясно, че Китай няма да го направи от филантропични аргументи, а просто с цел да получи въздействие и надзор. ”

Чешкият президент изрази съжаления, че Пекин не е поел по-активна роля през цялото време - от една страна, обезсърчавайки Русия да продължи експанзията, а от друга - употребявайки тежестта си, с цел да излезе с ефикасни мирни оферти.
  please wait
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР