Чешкият премиер Петър Фиала днес заяви, че очаква шалът с

...
Чешкият премиер Петър Фиала днес заяви, че очаква шалът с
Коментари Харесай

Сагата със скандалния шал на Виктор Орбан продължава

Чешкият министър председател Петър Фиала през днешния ден съобщи, че чака шалът с картата на " Велика Унгария ", с който Виктор Орбан се появи на футболен мач, да бъде коментиран на срещата на върха на Вишеградската група, която ще се състои тази седмица, съобщи Ройтерс.

Проявата на Орбан провокира възражения от страна на Украйна, както и на други страни, чиито територии попадат във " Велика Унгария " като Австрия, Словакия, Румъния, Хърватия и Сърбия.  

Вишеградската група, чиито водачи ще се съберат на следващия ден в Източна Словакия, включва Словакия, Чехия, Полша и Унгария. 

Те споделят обща позиция по въпроси като миграцията в Европейски Съюз, само че имат и различия по тематики като войната в Украйна. Позицията на Будапеща към Москва е по-умерена от тази на Варшава. 



" Сигналите, които от време на време получаваме от Унгария, било то под формата на изявления или на характерни дейности на представители на унгарското държавно управление, несъмнено не оказват помощ на обстановката ", съобщи Фиала на конференция след среща на държавното управление, без да дава спомагателни разяснения.  

" Аз също забелязах шала на премиера Орбан и не се колебая, че на следващия ден това ще бъде маркирано по някакъв метод в подтекста на нашите договаряния ", добави той. 

Неотдавна Орбан се появи на футболен мач, загърнат с шал, който в Унгария е носен от доста футболни ентусиасти. С този собствен жест министър председателят може би е желал да зарадва гласоподавателите на ръководещата партия ФИДЕС, отбелязва Ройтерс.

" Футболът е нещо друго от политиката. Нека не търсим в него неща, които ги няма. Националният тим на Унгария е тимът на всеки маджарин, където и да живее той ", написа Орбан във " Facebook ". 

Вчера украинското външно министерство съобщи, че ще привика унгарския дипломат поради случая с шала. Словашкият външен министър Растислав Качер,  от своя страна, съобщи във " Facebook ", че " унгарците в Словакия се намират вкъщи си ". " Това, което няма място в нашите връзки, е иредентизмът и ревизионизмът ", добави той. " Видяхме през 1939 година до каква степен водят сходни настроения и проекти. Виждаме го и през днешния ден онлайн в съветската експанзия против Украйна ", заключи словашкият министър.   
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР