Чешкият премиер Андрей Бабиш опроверга изказването на президента Милош Земан,

...
Чешкият премиер Андрей Бабиш опроверга изказването на президента Милош Земан,
Коментари Харесай

Чехия: Никога не сме произвеждали и съхранявали "Новичок" в страната

Чешкият министър председател Андрей Бабиш опроверга изявлението на президента Милош Земан, че в Чехия е било създадено и тествано бойно отровно вещество от групата " Новичок ", каквото бе употребявано през март за отравянето на някогашния съветски двоен сътрудник Сергей Скрипал във Англия, съобщи Франс прес.

" Чешката република в никакъв случай не е произвеждала, разработвала или складирала вещество от групата " Новичок ", написа в Туитър Бабиш, базирайки се на сведения от цивилното и военното разузнаване. Президентът Земан, който е прочут с проруските си благосклонности, също се базира на отчет от разузнаването, когато съобщи в четвъртък, че в Чехия е било създавано и тествано такова вещество, само че в дребни количества, които след това са били унищожени.

Днес канцеларията на Бабиш заяви в изказване, че през 2017 година Чехия е направила микросинтез на " Новичок " в границите на военна стратегия за отбрана на цивилни и военнослужещи. В изказването се акцентира, че тази процедура не може да се счита за произвеждане или създаване на това нервнопаралитично вещество и се прибавя, че изявлението на Земан се дължи на неразбирателство. Канцеларията на премиера посочи, че тук става дума за " Новичок " вид А-230, а не за вид А-234, какъвто се счита, че е бил употребен за нападението против Скрипал. Тези причини ве
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР