Чешкият писател Ян Балабан си отива от света твърде млад

...
Чешкият писател Ян Балабан си отива от света твърде млад
Коментари Харесай

Разкази като горчив шоколад предлага чешки писател

Чешкият публицист Ян Балабан си отива от света прекомерно млад и по тази причина всяка среща с неговото творчество е повече от скъпа. Признат е за най-хубавият повествовател в родината си. Книгите му станаха притежание и на българския четец с помощта на изд. „ Изида “ и преводача Красимир Проданов. Сега на фокус са относително ранни негови произведения – дебютният алманах разкази „ Средновековие ”, както и предшестващият най-големите му триумфи „ Ваканция ”, издадени на български в един том. 
По предписание къси и четивни, разказите оферират най-хубавото от арсенала на писателя. Балабан обича да построява лабиринти от книжовност, от религия, с щипка обич, която има усет на горчив шоколад. Героите му са неразбрани и лутащи се в житейския лабиринт, а най-ценното в метода на писателя е, че вместо да трансформира орисите им, той осветява онази вътрешна същина, поради която в действителност възлюбваме близък.
Настоящето томче сплотява двата сборника – „ Средновековие ” и „ Ваканция ”, като може да се характеризира и по още един начин… Това е „ мъдро ” четиво, предопределено за хора, които търсят смисъл в днешните времена – смисъл, върху който да построят своя живот и битие. Ян Балабан го дава по един безапелационен метод, само че дружно с това припомня, че всички ние имаме право да сме слаби, да сме заболели, да сме неверници… Имаме право да сме себе си. Защото тъкмо това е точката, от която стартира и персоналния ни път на Земята.
А персоналния път на самия публицист прекъсва сърдечна непълнота – отива си от света ни в съня си през 2010-а, когато е на 49. И също като неговите герои въпросите му остават недоизречени, а отговорите – неполучени.
По отношение на творчеството му умерено можем да приказваме и за истински феномен. Най-голяма популярност му носят сборникът разкази „ Може би си отиваме ” и романът „ Попитай баща ” – и двете оценени с влиятелната чешка литературна премия „ Магнезия Литера ”. Освен тях на български излезе и различен прелестен алманах разкази – „ Тук сме ”. С сегашния том пред българския четец се разкрива още по-пълно облика на един изумителен повествовател на човешки истории, кадърен постоянно да трансформира мрака в светлина.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР