Чешкият милиардер Даниел Кретински, който е най-големият акционер във веригата

...
Чешкият милиардер Даниел Кретински, който е най-големият акционер във веригата
Коментари Харесай

Чешки милиардер и акционер в Metro купува част верига универсални магазини №1 в САЩ

Чешкият милиардер Даниел Кретински, който е най-големият акционер във веригата Metro, а през предходната година се опита да я придобие изцяло, е купил дял в веригата универсални магазини номер 1 в Съединени американски щати. Той е купил 5-процентов дял в Macy`s излиза наяве от подадени до регулаторите документи, представени от New York Post.

Сделката е била осъществена посредством капиталовата му компания Vesa Equity, като след нея акционерът ще има право да взе участие в съвещанията на управлението на веригата.

Говорителят на Кретински е отказал да даде повече детайлности към договорката, като цената на придобиването също не е ясна. Акциите на Macy " s се търгуват на единична цена от 5,27 $ или с 20% надолу от началото на годината.
 Metro недоволна от предлагането за €5,8 милиарда
Metro недоволна от предлагането за €5,8 милиарда

Според компанията, офертата подценява компанията

Даниел Кретински стои зад една от най-големите енергийни компании в Източна Европа - EPH, като също по този начин има присъединяване във френския вестник Le Monde и немската верига Metro, която оперира и на българския пазар.

Също по този начин той е притежател на футболния клуб " Спарта Прага ", а чистото му положение е изчислявано на 3,4 милиарда $ съгласно Forbes.

44-годишният милиардер стартира кариерата си като юрист в компанията J&T преди две десетилетия. Тогава той си партнира с днешният най-богат човек в Централна и Източна Европа Петр Келнер. Кретински му оказва помощ да основе лична компания преди 11 години, като посредством нея през последните години той закупи бизнеса на оператора Telenor в района, както и Central Media Group, част от която е и българската bTV.

През предходната година Кретински, дружно с дългогодишния му капиталов сътрудник Патрик Ткач, предложи 5,8 милиарда евро за придобиването на Metro. Офертата им беше отхвърлена от управителния съвет на компанията. Чрез сдружението EP Global Commerce имат 10,9% от акциите на Metro.

Американската Macy`s е учредена през 1858 година. Днес тя е най-голямата верига универсални магазини в Съединени американски щати с 551 обекта с изключение на в страната и още в Пуерто Рико и Гуам. Към 2017 година за нея работят 130 000 чиновници, а годишните ѝ доходи възлизат на 24,8 милиарда $.
 Даниел Кретински купува част от немска медийна група
Чешки милиардер, опитал да купи Metro, прави огромен залог на медийния пазар в Европа


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР