Чешката група ЧЕЗ (CEZ) планира продажба на активите си освен

...
Чешката група ЧЕЗ (CEZ) планира продажба на активите си освен
Коментари Харесай

ЧЕЗ ще продава активите си и в Румъния, Турция и Полша

Чешката група ЧЕЗ (CEZ) възнамерява продажба на активите си с изключение на в България и в Румъния, Турция и Полша в границите на тактиката си да се концентрира върху пазара в Чехия, съгласно генералния шеф на компанията Даниел Денеш, представен от " Аджерпрес ". " В рамките на тази нова тактика желаеме да напуснем България през идващите години. Обмисляме и евакуиране от Румъния, от Турция, считаме да напуснем и Полша, където имаме две топлоцентрали на въглища, с цел да понижим излъчванията на въглероден диоксид на групата ", съобщи шефът на ЧЕЗ в изявление за в. " Хосподарске вести ", представено от Ройтерс.

Денеш прибавя, че продажбата на тези активи би донесла на компанията " десетки милиарди крони ". Той припомня, че ЧЕЗ има за цел да усили оперативната си облага до 75 милиарда крони (3,26 милиарда долара) в интервала 2024-2025 година от 49,5 милиарда крони през 2018 година

ЧЕЗ последователно спря разширението си на Балканите през последните години, откакто влага солидно в района преди повече от десетилетие, отбелязва организацията.

В България ЧЕЗ към този момент води договаряния с " Еврохолд ", с цел да продаде активите си след несполучлив опит за продажба към друга българска компания предходната година. От " Еврохолд " пък оповестиха през вчерашния ден, че са подобрили финансовите си резултати. Нетната им облага е скочила 7 пъти до 5,6 млн. лева

В Румъния ЧЕЗ купи през 2005 година някогашния филиал за дистрибуция и доставка на електрическа енергия " Електрика Олтения " (Electrica Oltenia). Групата има и най-големия вятърен парк в Европа с мощ 600 мегавата във Фънтънеле-Коджалак.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР