Червената детелина е разпространено ливадно цвете, което пчелите много обичат.

...
Червената детелина е разпространено ливадно цвете, което пчелите много обичат.
Коментари Харесай

Откакто започнах с тази отвара, забравих за холестерол и кръвно, а и кожата ми стана като на бебе

Червената детелина е публикувано ливадно цвете, което пчелите доста обичат. И неслучайно. Освен сладките му сокове в нежния цвят, то съдържа доста скъпи съставки с лековито деяние.
Латинското название на алената детелина е Trifolium pratense, принадлежи към семейство Бобови. За потребните й свойства се знаело още в Древността, когато били следени животните, които я пасяли. Установено било, че това растение усъвършенства половото им здраве и понижава болесттите им. Лековитостта й върху човешкия организъм е не по-малка, заради впечатляващия й състав.
Червената детелина е растение, публикувано главно в Европа, Азия и Северна Америка. Цъфти от месец май до към началото на август – септември с приятни розово – червени цветове. В националната ни традиция се давала на дами, които не можели да забременеят и на такива с гинекологични проблеми и болки.

“С лечебна цел се употребяват точно цъфтящите и надземни елементи. Приложението й е както вътрешно, по този начин и външно. ”
Ще я срещнете под формата на течен дестилат, капсули, чай, смес и в състава на козметика. Ирландците я пият като чай против простудни болести, а китайците – под формата на тоник. А ние дамите, особено, би трябвало да сме сносно осведомени с нея заради значимия й резултат върху гинекологичното ни здраве.
Полезен състав на алената детелина
Растението съдържа антиоксиданти и минерали, измежду които калий, желязо, фосфор, магнезий, мед и хром. Към тях прибавяме и витамините В3 и C, както и салициловата, кумариновата и кофеиновата киселина и добиваме съвършен лек за не една болка.

Тук никога не трябва да пропущаме и антиоксиданта токоферол – витамин Е, както и фамозните изофлавони, които в действителност съставляват субстанции от групата на растителните естрогени. Действието им е сходно на това на женските полови хормони. Изофлавоните подкрепят поддържането на по-високи равнища на естроген при дамите над 40-годишна възраст и се грижат за естествения хормонален баланс по време на и след менопаузата. Също по този начин укрепват имунната система и намаляват равнището на общия холестерол.
Лечебно деяние на билката алена детелина
Нервна система – при отмалялост и безсилие, бодърствуване, за усмиряване на нервите, алената детелина е лек с потвърден резултат
Опорно-двигателна система – оказва помощ при ставни проблеми, артритни болежки, остеопороза

Кръвоносна система – алената детелина пречиства кръвта, намалява равнището на неприятния холестерол и тонизира мускулатурата на кръвоносните съдове, намалява кръвното налягане
Дихателна система – още едно изцяло потвърдено деяние – антиспазмолитично. Помага при лекуване на простудни болести, бронхит, кашлица (особено дейно е потреблението и при детска кашлица), астма, пресипналост
Пикочо-полова система – пречиства бъбреците, усъвършенства отделителната им функционалност, облекчава менопаузата, както и Постановление на Министерски съвет, оказва помощ при положения като бяло течение, маточни кръвоизливи и мастит. Твърди се, че лекува неплодородие, само че това изказване още не е потвърдено.

Храносмилателна система – измежду останалите й „ качества ” са стимулирането секрецията на жлъчката и подкрепяне детоксикацията на организма. Препоръчва се при продължителна приложимост на антибиотици като пребиотик.
Кожа и хубост – тук бих я похвалила персонално. Ползвам крем с алена детелина в състава за регенерация и нощна грижа. Още алената детелина спомага за лекуването на акне, екземи, разнообразни обриви и по този начин упоритият псориазис; смачканите и цветове сполучливо се ползват и при ухапвания от инсекти.

Противопоказания
Поради съществуването на огромно количество изофлавони, алената детелина би трябвало да се заобикаля при бременни и кърмещи дами, при хора, употребяващи хормонални медикаменти и при деца. Необходимо е да следите и с какво я съчетавате – комбинацията и с чесън, джинджифил и гинко билоба е неприемлива. Ако пиете постоянно аспирин, също би трябвало да забравите за това растение.
За подготвяне на запарка за пиянство са ви нужни една супена лъжица алена детелина и 300 мл вряща вода. След като я варите към десетина минути, прецеждате я и пиете по три пъти на ден по 100мл, преди ястие. И макар че ви звучи прекомерно безвредно, примамливо и елементарно за осъществяване, допитайте се до експерт преди да започнете самолечение.
Инфо: Хера

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР