Черноморската зърнена инициатива практически не работи в продължение на месец,

...
Черноморската зърнена инициатива практически не работи в продължение на месец,
Коментари Харесай

Украйна: Зърнената сделка не работи от месец

Черноморската зърнена самодейност на практика не работи в продължение на месец, тъй че изказването на Русия за отдръпване от съглашението не беше изненада. Това съобщи министърът на аграрната политика и храните на Украйна Николай Солски, представен от " Укринформ ".

" През последния месец живяхме в условия, в които съглашението действаше де юре, само че на практика не работеше де факто. Защото броят на корабите беше редуциран до най-малко и ние по принцип към този момент изнасяхме по други направления. Нови кораби не влизаха. Бизнесът разбра, че възможностите за удължение на договорката са съмнителни. Това не е нещо ново. Ние сме подготвени за това - правилно е. Вярно е също, че става по-трудно за нас. Освен това е явно, че желаеме коридорът да бъде възобновен ", сподели той. 

Министърът акцентира, че до момента в който продължава войната, стартирана от Русия, въпросът за сигурността постоянно ще бъде настоящ. Невъзможно е да се плануват дейностите на руснаците, само че това " не е причина да стопираме и да чакаме ".

Солски означи, че от април предходната година Украйна интензивно употребява своите дунавски пристанища и канали, които минават през територията на Румъния. Той също по този начин благодари на Хърватия за предлагането да даде своите пристанища, само че изясни, че този маршрут е " отчасти жизнерадостен, няма панацея ".

" Нито едно пристанище няма да реши всички проблеми. Това е маршрут, който условно минава през Закарпатска област, Унгария, най-вече за контейнери. Не е нов, имаме компании, които са го пробвали, този размер е стотици хиляди и имаме потребност от милиони ", изясни Солски.
 Русия отхвърля закани против цивилни кораби и упреква Съединени американски щати в неистина
Русия отхвърля закани против цивилни кораби и упреква Съединени американски щати в неистина

След предизвестията от сряда за кораби в Черно море

Освен това той сподели, че с подобен метод ще бъде допустимо да се употребяват пристанищата на Словения, Италия, както и на Литва, Латвия, Германия и Холандия.

Коментирайки изказването на пет страни от Европейски Съюз по отношение на настояването за удължение на възбраната за импорт на украински селскостопански артикули, Солски акцентира, че този въпрос би трябвало да бъде разискван и решен взаимно с Европейска комисия, само че Украйна не желае доста, а единствено упорства за нормалните правила за свободна търговия.

" Опитваме се да водим тази връзка с бистра глава, само че с твърдото желание да защитим нашите фермери и ползи. Според мен имаме моменти, които би трябвало да бъдат разисквани, което ще даде късмет на всички участници да излязат почтено от тази обстановка ", сподели министърът.

Припомняме, че на 17 юли Русия разгласи прекратяването на съглашението с Турция и Организация на обединените нации по отношение на Черноморската самодейност за зърно.

През май 2023 година Европейската комисия (ЕК) забрани вноса на пшеница, царевица, рапица и слънчоглед от Украйна за България, Унгария, Полша, Словакия и Румъния по гледище на тези страни. На 5 юни възбраната беше удължена до 15 септември 2023 година
 Украйна нахока
Украйна нахока " неприятелска " Полша, че отхвърля да внася зърното ѝ след 15 септември

Варшава счита да удължи едностранно възбраната за импорт

На 19 юли министрите на земеделието на упоменатите пет страни от Европейски Съюз одобриха взаимно изказване, в което упорстват за удължение на решението на Европейската комисия до края на годината.

Русия и Съединени американски щати размениха обвинявания в отправяне на закани към кораби след края на зърнената договорка. 

Решението на Русия да излезе от зърнената договорка Това заяви английското министерство на защитата в ежедневната си сводка за войната в Украйна.

Решението е взето, защото съглашението към този момент не обслужва съветските ползи . Русия маскира дейностите си с дезинформация, потвърждавайки, че изтеглянето й се на дължи на обстоятелството, че корабите са застрашени от украинските мини в Черно море и че Украйна употребява зърнения кулоар за военни цели. Тези изказвания не са подкрепени с доказателства.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР