Черно море и неговият басейн, макар и свързани със световния

...
Черно море и неговият басейн, макар и свързани със световния
Коментари Харесай

Заради мръсотията рибата в Черно море намалява

Черно море и неговият басейн, въпреки и свързани със международния океан, имат доста характерни черти, които го вършат разнообразни от другите европейски морета. Риболовът в него също е характерен. Само две страни членки на Европейски Съюз имат изход на Черно море - България и Румъния. Техните цели съответстват с задачите на Общата политика в региона на рибарството за Европейския съюз. Същевременно по-голяма част от черноморската акватория си поделят страни, отвън Европейски Съюз, което значи, че има редица проблеми, за които решения на равнище Европейски Съюз не са задоволителни, нито вероятни. "

Това сподели по време на представянето на отчета си "Предизвикателства и благоприятни условия за риболовния бранш в Черно море " Иво Христов, член на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент.

Иво Христов уточни ниската соленост, дребния продан на субстанции с други морета, както и по-малкото биологично многообразие спрямо други морета като присъщи особености на Черно море.

"Това значи и по-малък на брой стопански значими типове. От тях два са с квоти, като единият - калканът - има квота, която се дефинира на равнище Генералната комисия за риболова в Средиземно море, а при другия – трицоната - има самостоятелна квота ", уточни още евродепутатът.

Иво Христов сложи акцент и на ролята на плана BlackSea4Fish, който се извършва с финансовата поддръжка на Европейския съюз. Той цели намиране на стабилно решение за потреблението на рибните и нерибните ресурси в Черно море, огромна част от които, за жалост са свръхексплоатирани.

"Заради климатичните условия, интензивният рибарски сезон изключително за дребномащабния рибарски флот е доста къс с много дребен годишен улов - от време на време от порядъка на няколко десетки кг на годишна база. Над 90% от риболовците спадат към този дребномащабен флот. В моята страна - България - процентът е даже над 95%, в прилежаща Румъния също е покрай 90 ", сподели Христов.

Черно море е дом на три типа ендемични китоподобни бозайници – черноморския елементарен делфин, черноморската афала и реликтния муткур, които също са свързани с риболова в района. Българският евродепутат акцентира, че Черно море и изключително река Дунав, със своята делта, са изключително значимо местообитание и за няколко есетрови типа, които също са в сериозно положение поради човешки действия.

"Не може да не се регистрира и високата замърсеност на Черно море. Изследвания на няколко водни басейна в Европейския съюз преди няколко години го показаха и като най-замърсеното от тях, което буди съществени терзания и постанова бързи и ефикасни дейности. Проблемът оказва въздействие както върху биологичното равновесие, по този начин и обществено влияние върху рибарския бранш, чийто занаят е все по-оскъден ", добави Иво Христов.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР