Черно море е критична зона и САЩ трябва да продължат

...
Черно море е критична зона и САЩ трябва да продължат
Коментари Харесай

Винсент Кампос: Черно море е критична зона за сигурността в региона

Черно море е сериозна зона и Съединени американски щати би трябвало да продължат да работят в оптималната степен с България по въпросите на сигурността в този район. Добивът на газ от българска земя ще трансформира България в основен състезател в сферата, а също по този начин няма да се постанова въобще да се тормози от Русия. Сега е моментът да се слагат съществени хора на верните позиции, с цел да могат противоречивите въпроси сред България и Северна Македония да бъдат решени.

Това съобщи в особено изявление за БГНЕС Винсент Кампос, специалист по ръководство на рецесии и дълготраен чиновник в дипломатическа работа на Държавния департамент на Съединени американски щати, чиито интернационалните назначения включват Ирак, Чили, България, Бахрейн и Румъния.

Експертът взе участие във форума " Европейски Съюз среща Западните Балкани ", отдаден на тематиката за разширението на Европейския съюз.

В отговор на въпрос по какъв начин България и Съединени американски щати могат да засилят съдействието си в региона на сигурността в Черноморския район, Кампос направи обзор на най-новата история през последните петнадесет години, що се отнася до двете страни.

„ На България беше оказана поддръжка за участието ѝ в НАТО. След това продължи двустранното съдействие в региона на сигурността с подобряването въз основата в Ново село, с работата ни в Граф Игнатиево, с привличането на американски военни в България за образование, а също и визити на военни кораби във Варна и други действия в Черно море “, показа той, като означи, че „ Черно море е сериозна зона и Съединени американски щати би трябвало да продължат да работят в оптималната степен с България по въпросите на сигурността в този район “.

На въпрос дали има съответни стъпки, които България би трябвало да предприеме, с цел да стане по-надежден сътрудник на Съединени американски щати, специалистът по ръководство на рецесии акцентира смисъла на взаимното военно образование и съдействие.

„ Трябва да накараме военните елементи да работят дружно, с цел да се схващат посред им, да продължим модернизацията на българската войска и в това време американците да знаят по какъв начин действа България “, показа той.

Кампос подчертава върху смисъла на договорката за придобиване на Ф-16.

„ Най-накрая беше взето решение и с това мисля, че военното съдействие ще се усили доста. Очаквам, когато бъдат доставени самолетите, България да идва по-често на военни учения с тях. Мисля, че тези въпроси имат огромно значение “, означи той.

Дългогодишният чиновник на Държавния департамент на Съединени американски щати съобщи, че енергийната сигурност е извънредно значима тематика, изключително във връзка с България.

„ Много се зарадвах да видя интерконектора сред Гърция и България, който беше открит през октомври. Това сътвори доста благоприятни условия за страната да получава газ. Тръбата приключва в Стара Загора, само че откакто бъде построено продължението й към Румъния, България ще заеме доста по-важна позиция като разпределителен хъб “, сподели той.

Кампос разяснява и опцията за рандеман на шистов газ на българска територия.

„ Знам, че това към момента е противоречиво в България, само че доста хора не помниха какъв брой доста газ има страната в северната си част. Спомням си, че през 2010-2011 година " Шеврон " правеше тук изследователски сондаж. Всъщност аз отидох на мястото и видях по какъв начин работи обектът “, съобщи той, като описа: „ Имаше една българка, която притежаваше фабрика в близкия град, работеща с газ и тя подписа съглашение с " Шеврон ". Компанията построи дребна преносна станция, където всяка заран тя (българката) докарваше камионите си и те се зареждаха с газ “.

Експертът съобщи, че това е доказателство, че „ добивът на газ ще трансформира България в основен състезател в сферата, а също по този начин няма да се постанова въобще да се тормози от Русия.

Специалистът с огромен опит във външната политика направи коментар по отношение на проблемите в връзките сред София и Скопие. „ Цялата тематика за връзките сред България и Северна Македония е извънредно значима. От доста години съм наясно с проблемите сред двете страни. Както знаем, има български народен представител в Европейския парламент, който е докладчик за полемиките сред Северна Македония и България (Илхан Кючюк). Неговата роля и работата му са безусловно основни за разрешаването на тези проблеми, които не престават да се случват “, означи Кампос.

„ Нито една страна не желае правата на нейните жители да бъдат накърнени или нарушени по какъвто и да е метод. В същото време още веднъж и още веднъж слушам някои от въпросите в разногласието сред България и Северна Македония, които чувах и през 2009 година “ добави той.

Кампос посочи, че в доста от случаите хората губят самообладание и решението на този проблем е – „ дано просто да седнем и да си свършим работата “ и показа, че в този момент е моментът „ да се слагат съществени хора на верните позиции, с цел да могат тези въпроси да бъдат решени “.

Запитан къде вижда Балканите след пет години, Кампос съобщи, че районът може да се развие до състояние, което да не наподобява на актуалното.

„ Има няколко разнообразни траектории - една планувана и една непланирана, които съгласно мен могат да допринесат за това. Едната е проектът „ REPowerEU “ за енергийната успеваемост и новите технологии, възобновимите енергийни източници. Балканите имат огромен капацитет да подобрят самите себе си в това отношение “, разяснява специалистът.

Той уточни и самодейността „ Три морета “, която е мощно фокусирана върху логистиката и цифровата интеграция на Балканите, казвайки, че „ Ако тя бъде напълно възприета, напредъкът ще бъде голям “.

Кампос направи връзка сред развиването на Балканите и възобновяване на Украйна, като съобщи, че най-хубавите аспекти от проекта „ Маршал “ би трябвало да бъдат приложени в засегнатата от война страна за нейното възобновяване.

„ Трябва да наблегнем на най-новите нововъведения и технологии, с цел да се стигне освен до коригиране на вредите, само че и да се размени инфраструктурата и системите с най-хубавите вероятни такива “, разяснява той.

„ Всичко, което е положително за Украйна, би трябвало да се приложи във и да бъде разполагаем на Балканите, тъй че те да могат да се поучат и възползват от обстановката в страната, а не просто да гледат на нея като на някой, който получава нещо, което те самите не са получили “, означи Кампос.

Дългогодишният чиновник на Държавния департамент на Съединени американски щати сподели в умозаключение, че „ в случай че се съберат тези три неща - REPowerEU, самодейността „ Три морета “ и изгодите от възобновяване на Украйна, след пет години Балканите би трябвало да са напълно друг свят. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР